LaFou Els Amelers
Jasnożółty kolor z bogatym aromatycznym wyrazem, w którym cytrusowe i kwiatowe nuty ustępują nutom dojrzałych owoców i delikatnych migdałów. Na podniebieniu ma hojną strukturę i żywą kwasowość, z długim finiszem. Doskonale komponuje się z owocami morza, daniami wegetariańskimi oraz z sałatkami. Nazwa „Els Amelers” honoruje migdały, które rosną obok winorośli w winnicach w regionie Terra Alta. To wino jest pionierem w stylu Białej Garnachy, dzięki kilku procesom, które są przeprowadzane w celu wydobycia najlepszych cech z każdej winnicy. 10% wina dojrzewa w dębowych beczkach w celu zwiększenia struktury, elegancji i długowieczności wina.
Jasnożółty kolor z bogatym aromatycznym wyrazem, w którym cytrusowe i kwiatowe nuty ustępują nutom dojrzałych owoców i delikatnych migdałów. Na podniebieniu ma hojną strukturę i żywą kwasowość, z długim finiszem. Doskonale komponuje się z owocami morza, daniami wegetariańskimi oraz z sałatkami. Nazwa „Els Amelers” honoruje migdały, które rosną obok winorośli w winnicach w regionie Terra Alta. To wino jest pionierem w stylu Białej Garnachy, dzięki kilku procesom, które są przeprowadzane w celu wydobycia najlepszych cech z każdej winnicy. 10% wina dojrzewa w dębowych beczkach w celu zwiększenia struktury, elegancji i długowieczności wina.
Historia rodziny Roqueta to historia rodziny winiarzy. Początki działalności winiarskiej sięgają XII wieku, a konkretnie roku 1199. Dziedzictwo winiarni jest ściśle związane z lokalną historią regionu Bages, który znajduje się w prowincji Barcelona. W Bages winnice uprawiane są od czasów rzymskich. Według najstarszych zachowanych dokumentów, w 1199 r. wino produkowano już w gospodarstwie Masia Roqueta, który znajduje się w miejscowości Santa Maria d'Horta d 'Avinyó. Obecnie w tym samym gospodarstwie nadal znajdują się ślady ponad ośmiu wieków poświęconych produkcji wina, takie jak prasy, kamienne kadzie i beczki.
Pod koniec XIX wieku Ramon Roqueta Torrentó nadał rodzinnej działalności nowego biznesowego wymiaru. Zrobił to w 1898 r., kiedy przeprowadził się do Manresy, stolicy regionu Bages, i założył Ramon Roqueta (DO Catalunya), pierwszą z rodzinnych winnic. Kolejne zostały założone w 1983 r. Abadal Winery (DO Pla de Bages) i w 2007 r. Lafou Winery (DO Terra Alta). Dziś siedziba główna Roqueta Origen znajduje się w Santa Maria d 'Horta d' Avinyó, na terenie dawnego wiejskiego domu.
Opis
- Kolor
- białe
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- LaFou Celler - Roqueta Origen
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- D.O. Terra Alta
- Szczep
- Grenache Blanc
- Smak
- Wytrawne
- alkohol
- 13,5%
Powiązane produkty
- Brak powiązanych produktów