Langhe Rosso San Guglielmo
70% Barbera, 25% Nebbiolo, 5% Bonarda Piemontese, fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez 18–24 miesięcy, a na koniec rok w butelce. Rubinowo czerwony kolor. W ustach wyczuwalna jeżyna, śliwka, tytoń, mocne z aksamitną taniną i posmakiem wanilii i skóry. Najlepiej smakuje z jagnięciną, pieczeniami czy dziczyzną.
70% Barbera, 25% Nebbiolo, 5% Bonarda Piemontese, fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez 18–24 miesięcy, a na koniec rok w butelce. Rubinowo czerwony kolor. W ustach wyczuwalna jeżyna, śliwka, tytoń, mocne z aksamitną taniną i posmakiem wanilii i skóry. Najlepiej smakuje z jagnięciną, pieczeniami czy dziczyzną.
Winiarnia rozpoczęła produkcję w 1950 roku pod kierunkiem Giuseppe Damonte. Giuseppe był wizjonerem, rozumiejąc, że w latach 50 Roero jeszcze nie było obsadzone winnicami do maksimum, a tym samym nie osiągało potencjału uprawy winogron. Dziś majątkiem zarządzają Massimo i Roberto Damonte, synowie Guiseppe, którzy odziedziczyli zamiłowanie ojca do produkcji wina. Mimo stałego wzrostu produkcji i ekspansji na nowe rynki winnica jest nadal firmą rodzinną. Malvira korzysta bezpośrednio z zaangażowania Federiki i Patrizii Damonte, żon Massimo i Roberto, które prowadzą luksusowy hotel i restaurację z 13 pokojami. Obecnie bracia dzielą obowiązki, Massimo zarządza winnicami a Roberto piwnicą. Giacomo, syn Roberto i Patrizii, jest także częścią firmy rodzinnej. Jest on studentem enologii w szkole w Albie i planuje kontynuację rodzinnego biznesu w nowym pokoleniu.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Azienda Agricola Malvira
- Region
- Piemont
- Apelacja
- D.O.C. Langhe
- Szczep
- Barbera, Nebbiolo, Bonarda Piemontese
- Dojrzewanie wina
- 18-24 miesiące
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 150-200zł