Akarua The Siren
The Siren – cuvee klasy super premium zawiera w sobie hipnotyzujące i wyjątkowe Pinot Noir, które zbierane jest ręcznie w najlepszych parcelach posiadłości Akarua.
W kieliszku zbliżone do ciemnego fioletu z rubinowo-różowymi odcieniami. W aromacie pachnące słodkie ciemne owoce, jagody, przyprawy, grzyby i nuta skóry. Pełne ciało ze słodkimi ciemnymi wiśniami, przyprawami, suszonymi ziołami i dymnym dębem. Skoncentrowane z wyrazistą kwasowością, jedwabistą delikatną teksturą i bardzo długim mineralnym finiszem.
Złożony, wyrafinowany i mocny smak Akarua The Siren sprawia, że doskonale komponuje się z pieczoną jagnięciną, daniami na bazie grzybów oraz daniami warzywnymi z odrobiną słodyczy i delikatną kwaskowatością.
W październiku 2022 roku Edmond de Rothschild Heritage kupił 34,5 hektara winnic należących do Akarua, historycznej i pionierskiej winnicy w Central Otago (Bannockburn).
W języku Maorysów nazwa „Akarua” oznacza dwie odmiany winorośli - Aka (winorośl) Rua (dwa). To właśnie Pinot Noir i Chardonnay, dwie odmiany po raz pierwszy zasadzone w posiadłości w 1996 roku, zajmują obecnie ponad 80% powierzchni winnicy, którą uzupełniają niewielkie ilości Pinot Gris i Riesling. Ambicją Edmond de Rothschild Heritage jest optymalizacja wyjątkowego potencjału Akarua w celu produkcji najlepszego w kraju Pinot Noir z jednej plantacji, tworzenia eleganckich win i wyjątkowych cuvées oraz stania się nowozelandzkim punktem odniesienia pod względem jakości tamtejszych win, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
The Siren – cuvee klasy super premium zawiera w sobie hipnotyzujące i wyjątkowe Pinot Noir, które zbierane jest ręcznie w najlepszych parcelach posiadłości Akarua. Wino dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z których 40% było nowych. Kolejne 12 miesięcy wino leżakowało w butelkach, zanim trafiło na rynek.
W kieliszku zbliżone do ciemnego fioletu z rubinowo-różowymi odcieniami. W aromacie pachnące słodkie ciemne owoce, jagody, przyprawy, grzyby i nuta skóry. Pełne ciało ze słodkimi ciemnymi wiśniami, przyprawami, suszonymi ziołami i dymnym dębem. Skoncentrowane z wyrazistą kwasowością, jedwabistą delikatną teksturą i bardzo długim mineralnym finiszem.
Złożony, wyrafinowany i mocny smak Akarua The Siren sprawia, że doskonale komponuje się z pieczoną jagnięciną, daniami na bazie grzybów oraz daniami warzywnymi z odrobiną słodyczy i delikatną kwaskowatością.
Dekantować godzinę przed delektowaniem się i podawać w temperaturze 16-19°C w obfitych kieliszkach. Przechowywane w niskiej stabilnej temperaturze (ok. 12°C) może leżakować przez kolejne kilkanaście lat.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Nowa Zelandia
- Producent
- Baron Edmond de Rothschild Heritage
- Region
- Central Otago
- Apelacja
- Bannockburn
- Szczep
- Pinot Noir
- Dojrzewanie wina
- 11 miesięcy
18 miesięcy - Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 5
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 400-500zł