Akarua The Siren

Akarua The Siren

440,00 zł
Brutto

 

The Siren – cuvee klasy super premium zawiera w sobie hipnotyzujące i wyjątkowe Pinot Noir, które zbierane jest ręcznie w najlepszych parcelach posiadłości Akarua.

W kieliszku zbliżone do ciemnego fioletu z rubinowo-różowymi odcieniami. W aromacie pachnące słodkie ciemne owoce, jagody, przyprawy, grzyby i nuta skóry. Pełne ciało ze słodkimi ciemnymi wiśniami, przyprawami, suszonymi ziołami i dymnym dębem. Skoncentrowane z wyrazistą kwasowością, jedwabistą delikatną teksturą i bardzo długim mineralnym finiszem.

Złożony, wyrafinowany i mocny smak Akarua The Siren sprawia, że doskonale komponuje się z pieczoną jagnięciną, daniami na bazie grzybów oraz daniami warzywnymi z odrobiną słodyczy i delikatną kwaskowatością.

Ilość
Dostępne

W październiku 2022 roku Edmond de Rothschild Heritage kupił 34,5 hektara winnic należących do Akarua, historycznej i pionierskiej winnicy w Central Otago (Bannockburn).

W języku Maorysów nazwa „Akarua” oznacza dwie odmiany winorośli - Aka (winorośl) Rua (dwa). To właśnie Pinot Noir i Chardonnay, dwie odmiany po raz pierwszy zasadzone w posiadłości w 1996 roku, zajmują obecnie ponad 80% powierzchni winnicy, którą uzupełniają niewielkie ilości Pinot Gris i Riesling. Ambicją Edmond de Rothschild Heritage jest optymalizacja wyjątkowego potencjału Akarua w celu produkcji najlepszego w kraju Pinot Noir z jednej plantacji, tworzenia eleganckich win i wyjątkowych cuvées oraz stania się nowozelandzkim punktem odniesienia pod względem jakości tamtejszych win, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.

The Siren – cuvee klasy super premium zawiera w sobie hipnotyzujące i wyjątkowe Pinot Noir, które zbierane jest ręcznie w najlepszych parcelach posiadłości Akarua. Wino dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z których 40% było nowych. Kolejne 12 miesięcy wino leżakowało w butelkach, zanim trafiło na rynek.

W kieliszku zbliżone do ciemnego fioletu z rubinowo-różowymi odcieniami. W aromacie pachnące słodkie ciemne owoce, jagody, przyprawy, grzyby i nuta skóry. Pełne ciało ze słodkimi ciemnymi wiśniami, przyprawami, suszonymi ziołami i dymnym dębem. Skoncentrowane z wyrazistą kwasowością, jedwabistą delikatną teksturą i bardzo długim mineralnym finiszem.

Złożony, wyrafinowany i mocny smak Akarua The Siren sprawia, że doskonale komponuje się z pieczoną jagnięciną, daniami na bazie grzybów oraz daniami warzywnymi z odrobiną słodyczy i delikatną kwaskowatością.

Dekantować godzinę przed delektowaniem się i podawać w temperaturze 16-19°C w obfitych kieliszkach. Przechowywane w niskiej stabilnej temperaturze (ok. 12°C) może leżakować przez kolejne kilkanaście lat.

BO747
2 Przedmioty

Opis

Kolor
czerwone
Smak
Wytrawne
Kraj
Nowa Zelandia
Producent
Baron Edmond de Rothschild Heritage
Region
Central Otago
Apelacja
Bannockburn
Szczep
Pinot Noir
Dojrzewanie wina
11 miesięcy
18 miesięcy
Punktacja Vivino
4.2
Tytoń, kawa, czekolada
5
Suszone owoce
5
Dojrzałe owoce
4
Konfitury, wanilia
4
Masło, orzechy
0
Tropikalne owoce
0
Warzywa, zielone owoce
2
Cytrusy, kwaśne owoce
2
Minerały
3
Ściółka leśna, fiołki
4
Piżmo, skóra
3
Dąb, dym, garbniki
5
alkohol
14%
Przedział cenowy
400-500zł

Podobne wina

To top