Castell D`Or Cava Brut Nature
Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach dojrzałe owoce pestkowe, cytrusy i tosty. W smaku świeże i lekkie, dobra kwasowość, posmak cytrusów i białych owoców.
Idealne do dań pikantnych, dań przygotowywanych na grillu, serów i szynek. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.
Bladozłoty kolor, drobne bąbelki. W aromatach dojrzałe owoce pestkowe, cytrusy i tosty. W smaku świeże i lekkie, dobra kwasowość, posmak cytrusów i białych owoców. Idealne do dań pikantnych, dań przygotowywanych na grillu, serów i szynek. Podawać w temperaturze 6 – 8 Cº.
W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.
Opis
- Kolor
- białe
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Cossetania - Castell D'Or
- Region
- Katalonia
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Macabeu, Xarel·lo, Parellada
- Smak
- Wytrawne
- Dojrzewanie wina
- 12 miesiecy
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 11,5%