Akarua Pinot Noir
Głęboki rubinowy kolor. Aromat dojrzałych malin, czarnej porzeczki, minerałów. Na podniebieniu czarne śliwki i dojrzałe czarne wiśnie z nutami mokrych liści, zwęglonego drewna i dymnego grzyba. Kredowa tanina w połączeniu z żywą mineralnością wydłuża pikantny charakter wina. Wino dostarczy dużo przyjemności jako aperitif lub może stanowić harmonijne połączenie z dziczyzną, czerwoną kapustą i kremem z kasztanów.
To wino ma potencjał do leżakowania na kolejne 10 lat.
(Najniższa cena produktu w ciągu ostatnich 30 dni przed promocją wynosi 299zł)
W październiku 2022 roku Edmond de Rothschild Heritage kupił 34,5 hektara winnic należących do Akarua, historycznej i pionierskiej winnicy w Central Otago (Bannockburn).
W języku Maorysów nazwa „Akarua” oznacza dwie odmiany winorośli - Aka (winorośl) Rua (dwa). To właśnie Pinot Noir i Chardonnay, dwie odmiany po raz pierwszy zasadzone w posiadłości w 1996 roku, zajmują obecnie ponad 80% powierzchni winnicy, którą uzupełniają niewielkie ilości Pinot Gris i Riesling. Ambicją Edmond de Rothschild Heritage jest optymalizacja wyjątkowego potencjału Akarua w celu produkcji najlepszego w kraju Pinot Noir z jednej plantacji, tworzenia eleganckich win i wyjątkowych cuvées oraz stania się nowozelandzkim punktem odniesienia pod względem jakości tamtejszych win, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
Maceracja przedfermentacyjna przez 5 dni, w 80% z naturalnymi drożdżami. Następnie maceracja pofermentacyjna przez 6 dni. Starzenie przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których 27% było nowych.
Głęboki rubinowy kolor. Aromat dojrzałych malin, czarnej porzeczki, minerałów(krzemień). Na podniebieniu czarne śliwki i dojrzałe czarne wiśnie z nutami mokrych liści, zwęglonego drewna i dymnego grzyba. Kredowa tanina w połączeniu z żywą mineralnością wydłuża pikantny charakter wina. Wino dostarczy dużo przyjemności jako aperitif lub może stanowić harmonijne połączenie z dziczyzną, czerwoną kapustą i kremem z kasztanów.
To wino ma potencjał do leżakowania na kolejne 10 lat.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Nowa Zelandia
- Producent
- Baron Edmond de Rothschild Heritage
- Region
- Central Otago
- Szczep
- Pinot Noir
- Dojrzewanie wina
- 11 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 200-300zł