Nuits Saint Georges
W nosie intensywne aromaty owoców jagodowych i przypraw. Bogate, garbnikowe i dobrze zbudowane, to wino nabiera dodatkowej krągłości po kilku latach w butelce. Dobry potencjał starzenia. Potencjał do leżakowania: minimum 7 lat. Polecane do dziczyzny oraz pieczonych i grillowanych mięs.
W nosie intensywne aromaty owoców jagodowych i przypraw. Bogate, garbnikowe i dobrze zbudowane, to wino nabiera dodatkowej krągłości po kilku latach w butelce. Dobry potencjał starzenia. Potencjał do leżakowania: minimum 7 lat. Polecane do dziczyzny oraz pieczonych i grillowanych mięs. Dojrzewanie: 10 do 12 miesięcy w dębie francuskim (25 - 30% nowych beczek).
Stolica Côte de Nuits a zarazem siedziba Hospices de Nuits, które co roku organizuje ważną aukcję swojej produkcji, podobnie jak Hospices de Beaune. Główna ulica w Nuits-Saint-Georges nosi imię Fagona, lekarza, który leczył Ludwika XIV i przepisał mu miejskie wino. Jest to najbardziej wysunięta na południe apelacja Côte de Nuits, produkująca wina bogate w garbniki, które nadają im moc, głębię i wysoki potencjał leżakowania - nawet do 15 lat.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Saint Georges
- Szczep
- Pinot Noir
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł