Chassagne Montrachet Rouge
Bogate aromaty dojrzałych czarnych i czerwonych owoców jagodowych. Mięsiste, potężne i zarazem eleganckie wino, z potencjałem do leżakowania przez kolejne 5-7 lat. Polecane do grillowanych i pieczonych czerwonych mięs oraz półtwardych i średnio aromatycznych serów.
Winnice Chassagne-Montrachet, położone są w południowej części Cote de Beaune i uprawia się w nich zarówno Chardonnay, jak i Pinot Noir. Jakkolwiek białe przewyższają sławą i wielokrotnie ceną swoich czerwonych kuzynów, to właśnie te drugie są poszukiwane przez koneserów na całym świecie. A to przede wszystkim za sprawą mocnej struktury i bogactwa tanin porównywalnych z winami z Cote de Nuits.
Bogate aromaty dojrzałych czarnych i czerwonych owoców jagodowych. Mięsiste, potężne i zarazem eleganckie wino, z potencjałem do leżakowania przez kolejne 5-7 lat. Polecane do grillowanych i pieczonych czerwonych mięs oraz półtwardych i średnio aromatycznych serów.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Chassagne-Montrachet
- Szczep
- Pinot Noir
- Dojrzewanie wina
- 10-12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł