Amarone della Valpolicella Classico Bio
Wino o pięknym aromacie czarnej porzeczki. Głębokie w smaku, wyraziste, miękkie, delikatnie taniczne. Polecane szczególnie do ciemnych mięs pieczonych i smażonych oraz do makaronów z sosami mięsnymi.
(Najniższa cena produktu w ciągu ostatnich 30 dni przed promocją wynosi 315zł)
Wino o pięknym aromacie czarnej porzeczki. Głębokie w smaku, wyraziste, miękkie, delikatnie taniczne. Polecane szczególnie do ciemnych mięs pieczonych i smażonych oraz do makaronów z sosami mięsnymi.
Amarone jest wyprodukowane z trzech odmian winogron - Corvina Veronese, Corvinone Veronese i Rondinella. Zbiór odbywa się ręcznie pod koniec października. Każda kiść przechodzi dokładną selekcję bo tylko idealne grona, bez chorób i pęknięć są użyte to produkcji tego wina. Po zbiorze kiście są suszone na matach przez minimum 100 dni – dzięki temu tracą zbędną wodę i dopiero potem odbywa się normalny proces produkcji. Dzięki temu suszeniu winogron smak i aromat win Amarone jest niepowtarzalny.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Giuseppe Campagnola - Campagnola
- Region
- Veneto
- Apelacja
- D.O.C.G. Amarone della Valpolicella Classico
- Szczep
- Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
- Dojrzewanie wina
- 24 miesiące
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 15,5%