Brunello di Montalcino biologico Col d'Orcia 2016
Głęboko rubinowe wino ma typowy aromat Sangiovese z wyraźnymi nutami śliwki. Intensywne i obfite. Dobra struktura na podniebieniu, a jednocześnie miękkie i dojrzałe taniny. Trwały posmak. Doskonała równowaga między zapachem owoców i dębu.
Głęboko rubinowe wino ma typowy aromat Sangiovese z wyraźnymi nutami śliwki. Intensywne i obfite. Dobra struktura na podniebieniu, a jednocześnie miękkie i dojrzałe taniny. Trwały posmak. Doskonała równowaga między zapachem owoców i dębu.
Tenuta Col d'Orcia jest tradycyjnym producentem Brunello di Montalcino. Tradycja oznacza poszanowanie istoty Sangiovese z Montalcino, która wyraża się w potencjale starzenia i ulepszania wina poprzez długie starzenie. Na początku wino leżakuje w dużych beczkach ze slavońskiego dębu, a następnie odpoczywa przez rok w butelce w warunkach kontrolowanej temperatury. Winogrona wykorzystane do produkcji Brunello pochodzą w winnicy na wzgórzu z widokiem na rzekę Orcia, dzięki czemu są przez cały dzień wystawione na działania promieni słonecznych. Ręczne zbiory z rygorystycznym wyborem gron pozwala na selekcję najlepszych owoców.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tenuta Col d'Orcia
- Region
- Toskania
- Apelacja
- D.O.C.G. Brunello Di Montalcino
- Szczep
- Sangiovese
- Dojrzewanie wina
- 4 lata
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 14,5%
- Przedział cenowy
- 400-500zł