SOL Tempranillo organic Finca Navahermosa
Tempranillo, które jest jedną z najbardziej typowych odmian czerwonych winorośli używanych do produkcji win hiszpańskich, w samej tylko Hiszpanii występuje pod kilkunastoma różnymi nazwami. Po ten szczep chętnie sięgają także winiarze w Ameryce Południowej, Meksyku i Kalifornii.
Kolor purpurowy, opalizujący. Aromat bogaty w ciemne owoce: dojrzała soczysta wiśnia, jagody, jeżyny. W ustach zbalansowane, wyraźna tanina, dużo owoców, długotrwały finisz. Polecane do tapasów, suszonych wędlin, pieczonego drobiu, lekkich sery.
W J. Fernando Family Wines widoczna jest dbałość o każdy szczegół w uprawie winorośli, w tym także o prezentację obiektów. Dobrym przykładem jest Finca Navahermosa – posiadłość, którą rodzina zakupiła w 2013 r.
Winiarnia zlokalizowana jest w centrum równiny, z której można podziwiać widoki na całą winnicę. Jest ona położona na wysokości około 900m n.p.m. i prowadzona w sposób ekologiczny. Panują tam warunki klimatyczno-glebowe idealne do uprawy zarówno białych, jak i czerwonych odmian winorośli.
Wina charakteryzują się doskonałą świeżością, intensywnymi aromatami, elegancją i świetną równowagą wszystkich elementów w nich występujących.
Tempranillo, które jest jedną z najbardziej typowych odmian czerwonych winorośli używanych do produkcji win hiszpańskich, w samej tylko Hiszpanii występuje pod kilkunastoma różnymi nazwami. Po ten szczep chętnie sięgają także winiarze w Ameryce Południowej, Meksyku i Kalifornii.
Kolor purpurowy, opalizujący. Aromat bogaty w ciemne owoce: dojrzała soczysta wiśnia, jagody, jeżyny. W ustach zbalansowane, wyraźna tanina, dużo owoców, długotrwały finisz. Polecane do tapasów, suszonych wędlin, pieczonego drobiu, lekkich sery.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- J.Fernando
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- IGP Tierra de Castilla
- Szczep
- Tempranillo
- Tytoń, kawa, czekolada
- 1
- Suszone owoce
- 1
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 1