Maccheroncini z Campofilone wyróżnia się spośród wszystkich innych makaronów subtelnością ciasta i drobnym cięciem. Cechy te pozwalają na bardzo krótki czas gotowania produktu, wynoszący 1 minutę we wrzącej wodzie lub nawet bezpośrednio w ciepłym sosie bez uprzedniego zagotowania.
Stara receptura została przekazana bez zmian: ciasto przygotowane z najlepszej mąki z pszenicy durum i świeżych jajek układa się cienkimi warstwami bez dodawania wody, następnie ręcznie kroi w cienkie druciki i suszy na słynnym i charakterystycznym arkuszu papieru.
Maccheroncini Spinosi to makaron, który przenosi smak autentycznej włoskiej kuchni na Twój stół. Idealny do przygotowania klasycznych włoskich potraw, jak makarony z ragù, bolognese czy pesto, ale także doskonały w połączeniu z bardziej wyszukanymi składnikami, jak trufle, grzyby leśne czy owoce morza.
Czas gotowania: 1 minuta we wrzącej, osolonej wodzie.
Składniki: mąka z pszenicy durum, całe świeże jajka 33,4%.
W 2013 roku Maccheroncini di Campofilone otrzymało tytuł I.G.P. Oficjalny dokument wymienia Nello Spinosi jako wyłącznego właściciela pierwszego laboratorium do produkcji Maccheroncini w Campofilone.