Olmaia Cabernet 2014 biologico rosso
Olmaia ma piękną, głęboką, rubinowoczerwoną barwę z lśniącymi fioletowymi refleksami. Elegancki bukiet z typowymi dla Cabernet Sauvignon nutami dojrzałego pieprzu doskonale zbalansowanego z pikantnymi nutami dębu i wanilii. Doskonała struktura, dojrzałe taniny w połączeniu z klasycznymi aromatami pochodzącymi z dębu. Świeży przyjemny owocowy posmak.
Olmaia ma piękną, głęboką, rubinowoczerwoną barwę z lśniącymi fioletowymi refleksami. Elegancki bukiet z typowymi dla Cabernet Sauvignon nutami dojrzałego pieprzu doskonale zbalansowanego z pikantnymi nutami dębu i wanilii. Doskonała struktura, dojrzałe taniny w połączeniu z klasycznymi aromatami pochodzącymi z dębu. Świeży przyjemny owocowy posmak.
To wino jest poświęcone nowatorskiemu duchowi i wizji hrabiego Alberto Marone Cinzano, który zasadził Cabernet Sauvignon we wczesnych latach 80-tych na wzgórzach Montalcino. Olamia jest czystym wyrazem najbardziej znanej odmiany winorośli na świecie, doskonale odnajdującej się w klimacie Sieny. W kieliszku znajdziesz całą intensywność suchego i gorącego śródziemnomorskiego lata.
Ręczne zbiory, po wybraniu idealnej dojrzałości tych małych owoców, pozwoliły na rygorystyczną selekcję najlepszych gron. Wino leżało 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego, a następnie w butelce przez kolejne 8 miesięcy.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tenuta Col d'Orcia
- Region
- Toskania
- Apelacja
- D.O.C. Sant'Antimo
- Szczep
- Cabernet Sauvignon
- Dojrzewanie wina
- 30 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 4
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 300-400zł