Zolla Negroamaro
Głębokie, rubinowo-fioletowe wino z intensywnymi aromatami czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, z nutami kakao i lukrecji. W ustach pełne, gładkie, z dojrzałymi owocami, wanilią i cynamonem w długim finiszu. Klasa premium z południa Włoch.
Wino o głębokiej, intensywnej barwie – rubinowa czerwień przeplata się tu z fioletowymi refleksami, zapowiadając bogactwo aromatów i smaków. W nosie niezwykle intensywne i złożone – dominują nuty dżemu z czarnej porzeczki, jeżyn i wiśni, wzbogacone o akcenty kakao i lukrecji.
Na podniebieniu Negroamaro jest subtelne, a jednocześnie pełne – wyraźnie owocowe, z miękkimi, dojrzałymi nutami jagód, czarnej porzeczki i jeżyn. Finisz długi i elegancki, z wyraźną wanilią i delikatnym cynamonem. Po napowietrzeniu wino nabiera jeszcze większej głębi, ukazując całą paletę subtelnych, uwodzących nut.
Wino klasy premium – pozycja obowiązkowa dla miłośników południowych włoskich czerwieni.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti del Salento - Farnese Group
- Region
- Apulia
- Apelacja
- IGP Puglia
- Szczep
- Negroamaro
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 5
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 15,5%
- Przedział cenowy
- 200-300zł
- Pojemność
- 750 ml