Zabu Nero d’Avola
Pełne, intensywnie owocowe czerwone wino z Sycylii. Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców, nuty balsamiczne i kwiatowe. W ustach ciepłe, długie, z lekkim akcentem drewna. Idealne do dań kuchni włoskiej – makaronów, caponaty i serów.
Zabu Nero d’Avola to esencja sycylijskiego charakteru – głęboko rubinowe, z purpurowymi refleksami, urzeka intensywnym aromatem czerwonych owoców, kwiatów i nut balsamicznych. Na podniebieniu ciepłe, aksamitne, z długim finiszem i subtelnym akcentem drewna. Winogrona pochodzą z winnic położonych 350 m n.p.m., w pobliżu jeziora Arancio, co sprzyja rozwojowi świeżego, owocowego profilu z dobrze zbalansowaną kwasowością. Fermentacja malolaktyczna oraz dojrzewanie w stalowych tankach pozwala zachować czystość smaku i typowy charakter odmiany Nero d’Avola.
Doskonały wybór zarówno dla klientów indywidualnych poszukujących autentycznego wina z południa Włoch, jak i dla restauracji i wine barów ceniących wyraziste, ale zrównoważone czerwone wina z Sycylii.
Świetnie komponuje się z makaronami w sosie mięsnym, caponatą z bakłażanów i serami o średnim stopniu dojrzewania. Temperatura serwowania: 16–18°C.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti Zabu - Farnese Group
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- IGT Sicilia
- Szczep
- Nero d'Avola
- Punktacja Vivino
- 3.7
- Tytoń, kawa, czekolada
- 1
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 3
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 50-70zł
- Pojemność
- 750 ml