Gevrey Chambertin
Intensywny bukiet, pełen ciemnych dojrzałych owoców i skórzanych akcentów. Elegancka a zarazem bogata struktura i długi finisz. Potencjał do leżakowania: minimum 7 lat. Polecane do grillowanych i pieczonych mięs oraz wyrazistych serów.
Intensywny bukiet, pełen ciemnych dojrzałych owoców i skórzanych akcentów. Elegancka a zarazem bogata struktura i długi finisz. Potencjał do leżakowania: minimum 7 lat. Polecane do grillowanych i pieczonych mięs oraz wyrazistych serów. Dojrzewanie: 10 do 12 miesięcy w dębie francuskim (25 - 30% nowych beczek).
W sercu Côte de Nuits, Gevrey-Chambertin jest obszarem o największej koncentracji czerwonego Grands Crus, w tym legendarnych Chambertin i Chambertin-Clos-de-Bèze, wielkich ulubieńców Napoleona. Mówi się nawet, że cesarz kazał swoim ludziom pozdrawiać przechodząc obok tych czcigodnych winorośli. Wina Gevrey-Chambertin, tylko czerwone, są bardzo poszukiwane ze względu na ich wielką moc i aksamitność.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Gevrey Chambertin
- Szczep
- Pinot Noir
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł