Impari Nero d'Avola
Nieskażone tereny Sambuca di Sicilia są domem dla winnic od wieków; przejrzyste niebo, krystalicznie czysta woda Jeziora Aranico oraz mikroklimat, który chroni uprawy przed przegrzaniem, tworzą idealne warunki dla powstania tego wspaniałego wina. Starzenie w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 18 miesięcy . Głęboki rubinowo czerwony kolor z granatowymi refleksami. Aromaty lukrecji, czarnego pieprzu, tytoniu i jeżyn, korzenny posmak z długim finiszem i słodkimi nutami. Wspaniale pasuje do pieczeni, dziczyzny i serów.
Nieskażone tereny Sambuca di Sicilia są domem dla winnic od wieków; przejrzyste niebo, krystalicznie czysta woda Jeziora Aranico oraz mikroklimat, który chroni uprawy przed przegrzaniem, tworzą idealne warunki dla powstania tego wspaniałego wina. Starzenie w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez 18 miesięcy . Głęboki rubinowo czerwony kolor z granatowymi refleksami. Aromaty lukrecji, czarnego pieprzu, tytoniu i jeżyn, korzenny posmak z długim finiszem i słodkimi nutami. Wspaniale pasuje do pieczeni, dziczyzny i serów.
Nagrody:
Berliner Wine Trophy 2018 Złoty Medal
Mundus Vini 2018 Złoty Medal + Best of Show
Ultimate Wine Challenge 2018 Wynik 92 - Tried & True Award
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti Zabu - Farnese Group
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- I.G.T. Sicilia
- Szczep
- Nero d'Avola
- Dojrzewanie wina
- 36 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 200-300zł