Mandus Primitivo di Manduria
Mandus to intensywnie ciemnorubinowe, złożone wino, bogate w aromaty dojrzałych wiśni oraz śliwek, orientalnych przypraw i tytoniu. W ustach jest pełne, miękkie, z wyczuwalnymi nutami kawy, kakao i wanilii. Idealne do grillowanych czerwonych mięs i twardych, dojrzewających serów.
Mandus to intensywnie ciemnorubinowe, złożone wino, bogate w aromaty dojrzałych wiśni oraz śliwek, orientalnych przypraw i tytoniu. W ustach jest pełne, miękkie, z wyczuwalnymi nutami kawy, kakao i wanilii. Idealne do grillowanych czerwonych mięs i twardych, dojrzewających serów.
Primitivo jest tradycyjnie uprawiane od XVIII wieku w Apulii. Ciekawostką jest to, że w Chorwacji, skąd pochodzi, jest to Crljenak Kaštelanski, a w USA Zinfandel. Krzewy rosną dość bujnie, a najbardziej lubią gorący klimat. Grona są duże i zwarte, a skórka owoców cienka. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych odmian na polskim rynku.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Pietra Pura - Rocca delle Macie
- Region
- Apulia
- Apelacja
- D.O.C. Primtiivo di Manduria
- Szczep
- Primitivo
- Punktacja Vivino
- 4.1
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 100-150zł