Corton Grand Cru
Kolor granatowy z odcieniami fioletu. Aromaty gotowanych czerwonych owoców w połączeniu z nutami fig. W ustach wyraźne smaki gorzkiej czekolady, wanilii i karmelu. Eleganckie i dobrze zbudowane wino, z potencjałem do leżakowania na kolejne 10 lat. Wyśmienite z dziczyzną, dzikim ptactwem oraz wyrazistymi i twardymi serami.
Pierwsze wzmianki na temat winnic w rejonie Aloxe-Corton pochodzą z II w p.n.e. Wina z tego regionu należały do ulubionych przez Karola I Wielkiego (Charlemagne). Corton jest jedynym czerwonym Grand Cru w Cote de Beaune i jedynym Grand Cru w całym Cote d’Or, do produkcji którego winogrona pochodzą z winnic z różnych „kliamtów”.
Kolor granatowy z odcieniami fioletu. Aromaty gotowanych czerwonych owoców w połączeniu z nutami fig. W ustach wyraźne smaki gorzkiej czekolady, wanilii i karmelu. Eleganckie i dobrze zbudowane wino, z potencjałem do leżakowania na kolejne 10 lat. Wyśmienite z dziczyzną, dzikim ptactwem oraz wyrazistymi i twardymi serami.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Corton Grand Cru
- Szczep
- Pinot Noir
- Dojrzewanie wina
- 12-14 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.3
- Tytoń, kawa, czekolada
- 5
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- powyżej 500zł