Pommard Les Bertins Premier Cru
Szlachetne, pełne charakteru wino z apelacji Pommard Premier Cru. Aromaty gotowanych owoców, czarnej wiśni i nuty mokki. W ustach zaokrąglone, złożone i harmonijne. Wino dojrzewało przez 12–14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Doskonałe do dziczyzny, mięs w sosie i dań kuchni francuskiej.
Pommard "Les Bertins" Premier Cru to eleganckie burgundzkie wino od renomowanego producenta Bouchard Père & Fils, pochodzące z mniej znanego, ale znakomicie usytuowanego klimatu w sercu Côte de Beaune. Parcela „Les Bertins” graniczy z cenionym Les Frémiets i znajduje się blisko granicy z apelacją Volnay, co wpływa na delikatniejszy i bardziej zbalansowany styl wina.
Winifikacja odbywa się w niewielkich zbiornikach po ręcznym zbiorze i selekcji owoców. W zależności od rocznika stosuje się całkowite lub częściowe odszypułkowanie. Fermentacja trwa od 15 do 20 dni, a dojrzewanie przebiega przez 12–14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z czego 20–30% stanowią nowe beczki.
Wino urzeka głęboką, purpurową barwą z fioletowymi refleksami. Bukiet odsłania aromaty gotowanych owoców, czarnej wiśni i subtelnych nut mokki. Na podniebieniu jest krągłe, harmonijne i złożone, z przyjemną strukturą i dobrą długością. Idealne do dziczyzny, czerwonych mięs w sosach oraz dań kuchni klasycznej. Wino z potencjałem dojrzewania 7–10 lat i więcej.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Bouchard Pere & Fils
- Region
- Bourgogne
- Apelacja
- AOC Pommard Premier Cru
- Szczep
- Pinot Noir
- Dojrzewanie wina
- 12-14 miesięcy
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 5
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 400-500zł
- Pojemność
- 750 ml