Caldora Trebbiano D’Abruzzo
To lekkie i orzeźwiające wino z aromatami białych kwiatów, świeżych brzoskwiń i gruszek komponuje się z lekkimi sałatami, makaronami, risotto warzywnymi czy pieczonym drobiem.
To lekkie i orzeźwiające wino z aromatami białych kwiatów, świeżych brzoskwiń i gruszek komponuje się z lekkimi sałatami, makaronami, risotto warzywnymi czy pieczonym drobiem.
Abruzja, nazywana „mostem” łączącym południe Włoch z północą, położona jest w środkowo-wschodniej części półwyspu apenińskiego. Gdy wschodnią część regionu na długości 129 kilometrów obmywają wody Adriatyku, środkową i zachodnią pokrywają Apeniny. Region może pochwalić się piękną przyrodą a wiele obszarów jest chronionych. W Abruzji znajdują się 3 parki narodowe, 30 rezerwatów przyrody i Park Regionu Abruzji, który jest jednym z najważniejszych chronionych obszarów w Europie. Jedną z ważnych gałęzi gospodarki regionu jest przemysł winiarski, a najbardziej rozpowszechnioną odmianą białych winorośli Trebbiano – rozpowszechniona w całych Włoszech i uprawiana w wielu zakątkach świata pod różnymi nazwami.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Caldora Vini - Farnese Group
- Region
- Abruzzo
- Apelacja
- D.O.C. Trebbiano D’Abruzzo
- Szczep
- Trebbiano
- Punktacja Vivino
- 3.4
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12%