150+1 Barbera d`Asti Superiore
Rubinowy kolor z refleksami granatu. W nosie wyczuwalne są czerwone owoce, konfitura i przyprawy. Miękkie, aksamitne wino z przyjemnymi nutami wanilii i czekolady dzięki leżakowaniu w drewnie dębowym. Jest to pełny, uporządkowany, okrągłe wino o wytrawnym i trwałym smaku.
Idealnie komponuje się z daniami z trufli, czy daniami z czerwonych mięs lub gotowanych mięsem. Dobrze komponuje się również z dojrzałymi, pleśniowymi lub pikantnymi serami. Temperatura serwowania 16°-18°C.
Winogrona są selekcjonowane w winnicy i zbierane ręcznie w małych skrzynkach. Po tradycyjnej winifikacji następuje fermentacja malolaktyczna, która zmiękcza wino. Następnie następuje dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu, pochodzącego z regionów Allier i Vosges, ze średnim i wysokim paleniem (około 10-12 miesięcy). Po rozlaniu wino odpoczywa przez kolejne 2-3 miesiące przed dystrybucją.
Rubinowy kolor z refleksami granatu. W nosie wyczuwalne są czerwone owoce, konfitura i przyprawy. Miękkie, aksamitne wino z przyjemnymi nutami wanilii i czekolady dzięki leżakowaniu w drewnie dębowym. Jest to pełny, uporządkowany, okrągłe wino o wytrawnym i trwałym smaku.
Idealnie komponuje się z daniami z trufli, czy daniami z czerwonych mięs lub gotowanych mięsem. Dobrze komponuje się również z dojrzałymi, pleśniowymi lub pikantnymi serami.
Temperatura serwowania 16°-18°C.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Casali del Barone - Schenk Holding
- Region
- Piemont
- Apelacja
- DOCG Asti
- Szczep
- Barbera
- Dojrzewanie wina
- 10-12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 1
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 2
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 100-150zł