Chianti Vernaiolo 37,5 cl
Mała butelka. W nosie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce. W ustach świeże, zrównoważone. Wino do codziennego picia, idealne do mięs i past.
W nosie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce. W ustach świeże, zrównoważone. Wino do codziennego picia, idealne do mięs i past. Vernaiolo jest z jednym z pierwszych win wyprodukowanych przez rodzinę Zingarelli. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego vernale, oznaczającego wiosnę, wskazującego okres w roku w którym Chianti jest butelkowane.
Chianti jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych włoskich win na świecie oraz znakiem firmowym Toskanii. Do produkcji Chianti używa się zawsze szczepu Sangiovese, ale od 1996 roku można dodawać również inne odmiany winogron. Najczęściej są to międzynarodowe odmiany - takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot. Ważne jest, że Sangiovese musi to byś w zdecydowanej większości – dopuszczalny, minimalny poziom tego szczepu to 80%.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Rocca delle Macie
- Region
- Toskania
- Apelacja
- D.O.C.G. Chianti
- Szczep
- Canaiolo, Merlot, Sangiovese
- Punktacja Vivino
- 3.6
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 50-70zł