Sasyr rosso
Gęste, atramentowo-czerwone wino z czerwonymi i czarnymi owocami oraz ziołowym, krzaczastym charakterem. Sasyr to mieszanka dwóch odmian winorośli występujących na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Łączy w sobie Sangiovese - flagową włoską odmianę czerwonych winogron, z Syrah - klasycznym fancuskim szczepem z doliny Rodanu.
Gęste, atramentowo-czerwone wino z czerwonymi i czarnymi owocami oraz ziołowym, krzaczastym charakterem. Sasyr to mieszanka dwóch odmian winorośli występujących na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Łączy w sobie Sangiovese - flagową włoską odmianę czerwonych winogron, z Syrah - klasycznym fancuskim szczepem z doliny Rodanu.
Wolne od ograniczeń narzuconych winom z apelacji DOCG i DOC, wina Toscana IGT mogą być produkowane w niemal każdej możliwej formie, od wytrawnych białych po słodkie czerwone i musujące róże. Biorąc pod uwagę wieloletni sukces Toskanii w zakresie wytrawnego czerwonego wina, ten styl jest zdecydowanie najpopularniejszym stylem, a większość jest produkowana z odmiany winogron Sangiovese .
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Rocca delle Macie
- Region
- Toskania
- Apelacja
- IGT Toscana
- Szczep
- Sangiovese, Syrah
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 100-150zł