Chiantari Nero d’Avola
Sycylijskie wino, o intensywnej ciemnoczerwonej barwie, z odcieniem fioletu. Bukiet rozwija się aromatami konfitury śliwkowej i jeżyn, z nutami korzennymi tle. W ustach pełne, bogate w taniny, jednak na swój sposób dyskretne. Bardzo uniwersalne, wzbogaca smak wielu potraw, świetnie łącząc się m.in. z wędlinami, pasztetem, lub pieczoną wieprzowiną. Temperatura serwowania 18-20 C°.
Sycylijskie wino, o intensywnej ciemnoczerwonej barwie, z odcieniem fioletu. Bukiet rozwija się aromatami konfitury śliwkowej i jeżyn, z nutami korzennymi tle. W ustach pełne, bogate w taniny, jednak na swój sposób dyskretne. Bardzo uniwersalne, wzbogaca smak wielu potraw, świetnie łącząc się m.in. z wędlinami, pasztetem, lub pieczoną wieprzowiną. Temperatura serwowania 18-20 C°.
Wino produkowane jest przez najbardziej znaną i renomowaną na całym świecie firmę winiarską z południowych Włoch – Farnese Vini, która w rocznikach 2016, 2017 i 2019 uznana została za najlepszego włoskiego producenta win.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Vigneti Zabu - Farnese Group
- Region
- Sycylia
- Apelacja
- I.G.T. Sicilia
- Szczep
- Nero d’Avola
- Dojrzewanie wina
- 6 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.9
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 100-150zł