Castell D’Or Brut Organic
Świeża i dobrze wyważona Cava z odpowiednią strukturą musowania. Słomkowa barwa ze złotymi refleksami. Delikatny aromat starzenia z kwiatowymi i owocowymi akcentami. Idealne jako aperitif oraz towarzystwo do wszelkiego rodzaju skorupiaków i ryb.
Świeża i dobrze wyważona Cava z odpowiednią strukturą musowania. Słomkowa barwa ze złotymi refleksami. Delikatny aromat starzenia z kwiatowymi i owocowymi akcentami. Idealne jako aperitif oraz towarzystwo do wszelkiego rodzaju skorupiaków i ryb.
W 1878 roku powstał pierwszy rocznik prawdziwej Cavy, czyli musującego wina hiszpańskiego wytwarzanego przy zastosowaniu procesu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Metoda ta zwana „szampańską” lub „tradycyjną” po raz pierwszy zastosowana została przez uczonego angielskiego Christopher’a Merret’a w XVII wieku. 95% wszystkich butelek Cavy produkowanych jest w Katalonii. Jednak zgodnie z przepisami DO Cava można ją produkować także w innych regionach Hiszpanii takich, jak: Rioja, Nawarra, Aragonia, Walencja, Estremadura, Kastylia i León.
Opis
- Kolor
- białe
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Cossetania - Castell D'Or
- Region
- Penedes
- Apelacja
- DO Cava
- Szczep
- Xarel·lo, Macabeu, Parellada
- Smak
- Wytrawne
- Dojrzewanie wina
- 18 miesięcy
- alkohol
- 11,5%