Duquesa de la Victoria Cosecha
Ciekawostką w tymi winie jest jego kupaż. Powstało z 95 % odmiany Tempranillo (odmiana czerwona) i 5 % Viury (odmiana biała). Połączenie w winie szczepów o innych kolorach jest bardzo rzadko spotykane, ale w tym przypadku ma na celu wzmocnienie koloru i aromatu Temparnillo. Wino ma owocowy charakter z dominującymi aromatami wiśni i jagody, które zostały przełamane nutami tymianku, wanilii i cynamonu. Dobrze łączy się z dojrzewającymi wędlinami, grillowanymi mięsami i twardymi serami.
Ciekawostką w tym winie jest jego kupaż. Powstało z 95 % odmiany Tempranillo (odmiana czerwona) i 5 % Viury (odmiana biała). Połączenie w winie szczepów o innych kolorach jest bardzo rzadko spotykane, ale w tym przypadku ma na celu wzmocnienie koloru i aromatu Temparnillo. Wino ma owocowy charakter z dominującymi aromatami wiśni i jagody, które zostały przełamane nutami tymianku, wanilii i cynamonu. Dobrze łączy się z dojrzewającymi wędlinami, grillowanymi mięsami i twardymi serami.
Najlepiej smakuje lekko schłodzone do temperatury 15°C.
Tradycje produkcji wina w rodzinie Valdelana sięgają 1634 roku, kiedy to pan Pedro Valdelana wyprodukował pierwsze wino ze swojej posiadłości. Wtedy robił to jeszcze na małą skalę i do użytku własnego, lecz od tamtej pory rodzina produkuje wino w tym samym miejscu od 14 pokoleń.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- Duquesa de la Victoria - Bodegas Valdelana
- Region
- Rioja
- Apelacja
- D.O.Ca. Rioja
- Szczep
- Tempranillo, Viura
- Dojrzewanie wina
- 6 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.7
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 0
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 2
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 70-100zł