Fernando "La Familia"
Fernando "La Familia" to kupaż szczepów w proporcji: 60% Tempranillo, 20% Garnacha tinta, 20% Cabernet Sauvignon. Każdy ze szczepów winifikowany jest osobno. Po zakończonym procesie fermentacji alkoholowej oraz malolaktycznej, wina są ze sobą mieszane w odpowiedniej proporcji. Finalne wino dojrzewa przez 6 miesięcy w nowych beczkach zarówno z dębu francuskiego, jak i amerykańskiego. Następnie kilka tygodni odpoczywa w butelkach zanim pojawi się na rynkach.
Mocny aromat z wyraźnym charakterem palonego dębu, kawy i smoły na tle bardzo dojrzałych owoców i z odrobiną lukrecji. Na podniebieniu smaczne, mięsiste, nieco jędrne taniny. Z potencjałem do leżakowania przez minimum 7 lat. Polecane do gulaszu, pieczonej wołowiny, dziczyzny, twardych serów.
José Fernando Pérez Salamanca położył kamień węgielny pod wielki projekt J. Fernando Family Wines, kiedy w 1997 roku nabył posiadłość Finca Venta de Don Quijote w celu założenia tam winnicy i wybudowania winiarni.
Dzięki swojemu doświadczeniu, wprowadził nowe techniki uprawy oraz dostosował odpowiednie odmiany winorośli do tamtejszej gleby i klimatu. Przekonany, że dobre wino rodzi się i jest wytwarzane w posiadłości, założyciel J. Fernando Family Wines zaangażował się w opracowanie i komercjalizację własnych win, które po raz pierwszy trafiły na światowe rynki
w 2006 roku.
Fernando "La Familia" to kupaż szczepów w proporcji: 60% Tempranillo, 20% Garnacha tinta, 20% Cabernet Sauvignon. Każdy ze szczepów winifikowany jest osobno. Po zakończonym procesie fermentacji alkoholowej oraz malolaktycznej, wina są ze sobą mieszane w odpowiedniej proporcji. Finalne wino dojrzewa przez 6 miesięcy w nowych beczkach zarówno z dębu francuskiego, jak i amerykańskiego. Następnie kilka tygodni odpoczywa w butelkach zanim pojawi się na rynkach.
Mocny aromat z wyraźnym charakterem palonego dębu, kawy i smoły na tle bardzo dojrzałych owoców i z odrobiną lukrecji. Na podniebieniu smaczne, mięsiste, nieco jędrne taniny. Z potencjałem do leżakowania przez minimum 7 lat. Polecane do gulaszu, pieczonej wołowiny, dziczyzny, twardych serów.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Hiszpania
- Producent
- J.Fernando
- Region
- Kastylia
- Apelacja
- IGP Tierra de Castilla
- Szczep
- Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha
- Dojrzewanie wina
- 6 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.6
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3