Vale de Lobos Espumante 2016
Wino produkowane jest metodą tradycyjną, która polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce.
Kolor jasnocytrusowy, błyszczący, w nosie orzechy, cytrusy, dojrzałe owoce. W ustach złożone, subtelne, z eleganckim cytrusowym finiszem. Polecane jako aperitif, z rybami, owocami morza i delikatnymi serami.
Wino produkowane jest metodą tradycyjną, która polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji alkoholowej w butelce. Do drugiej fermentacji używane są wina, które dojrzewały przez kilka miesięcy pod osadem z drożdży. W końcowym etapie produkcji osad, który powstał z obumarłych drożdży, w wyniku codziennej rotacji butelek spływa do ich szyjek, jest zamrażany i po otwarciu butelki, pod wpływem panującego w niej ciśnienia, wydalany na zewnątrz. Finalne wino leżakuje przez minimum 12 miesięcy zanim trafi na rynek.
Kolor jasnocytrusowy, błyszczący, w nosie orzechy, cytrusy, dojrzałe owoce. W ustach złożone, subtelne, z eleganckim cytrusowym finiszem. Polecane jako aperitif, z rybami, owocami morza i delikatnymi serami.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Quinta da Ribeirinha
- Region
- Tejo
- Apelacja
- DOP do Tejo metodo classico
- Szczep
- Fernao Pires
- Dojrzewanie wina
- 15 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 2
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 12 %
- Przedział cenowy
- 100-150zł