Vale de Lobos Riesling
Wyjątkowa interpretacja klasycznej niemieckiej odmiany w słonecznym klimacie Portugalii. Vale de Lobos Riesling to białe, wytrawne wino z regionalnego regionu Tejo, stworzone w 100% z ręcznie zbieranych gron szczepu Riesling, dojrzewających w suchym, śródziemnomorskim klimacie.
W kieliszku przyciąga jasną cytrynową barwą z zielonkawymi refleksami. Bukiet wina jest świeży i aromatyczny, z dominującymi nutami cytrusów, kwiatów oraz subtelną słodyczą przypominającą cukierki owocowe. W ustach wino jest owocowe, rześkie i dobrze zbalansowane, z przyjemną kwasowością i długim, czystym finiszem. Idealne do dań z ryb i owoców morza, białego mięsa oraz do kuchni azjatyckiej i pikantnych dań, gdzie świeżość Rieslinga doskonale równoważy intensywność przypraw.
Wyjątkowa interpretacja klasycznej niemieckiej odmiany w słonecznym klimacie Portugalii. Vale de Lobos Riesling to białe, wytrawne wino z regionalnego regionu Tejo, stworzone w 100% z ręcznie zbieranych gron szczepu Riesling, dojrzewających na gliniasto-wapiennych glebach w suchym, śródziemnomorskim klimacie.
W kieliszku przyciąga jasną cytrynową barwą z zielonkawymi refleksami. Bukiet wina jest świeży i aromatyczny, z dominującymi nutami cytrusów, kwiatów oraz subtelną słodyczą przypominającą cukierki owocowe. W ustach wino jest owocowe, rześkie i dobrze zbalansowane, z przyjemną kwasowością i długim, czystym finiszem. Idealne do dań z ryb i owoców morza, białego mięsa (np. kurczaka w cytrynowym sosie, indyka z ziołami) oraz do kuchni azjatyckiej i pikantnych dań, gdzie świeżość Rieslinga doskonale równoważy intensywność przypraw. Podawać schłodzone, w temperaturze 8ºC.
Vale de Lobos Riesling to doskonała propozycja zarówno dla miłośników lekkich, aromatycznych win, jak i profesjonalistów z branży gastronomicznej szukających wszechstronnego białego wina do szerokiej gamy dań.
Położona w Póvoa de Santarém na północnym brzegu rzeki Tejo, Quinta da Ribeirinha jest przedsięwzięciem rodzinnym od ponad trzech pokoleń. 95-hektarowa posiadłość położona jest w sercu obszaru Bairro w regionie Tejo i składa się z 60 hektarów winnic obsadzonych rodzimymi odmianami portugalskimi i międzynarodowymi. Wapienne gleby gliniaste i winnice od strony południowej otrzymują optymalne korzyści z uprawy winorośli w ciepłym klimacie kontynentalnym, uzupełnionym wpływem Oceanu Atlantyckiego. Przemyślane podejście rodziny Candido do produkcji wina łączy najlepsze nowoczesne tradycyjne praktyki, koncentrując się na najczystszych przejawach terroir oraz rocznika. Zaangażowanie rodziny w region Tejo jest przedstawione w każdym kieliszku wina Quinta da Ribeirnha.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Quinta da Ribeirinha
- Region
- Tejo
- Apelacja
- Vinho Regional Tejo
- Szczep
- Gewurztraminer
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 1
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 2
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12%
- Przedział cenowy
- 100-150zł
- Pojemność
- 750 ml