Curvos Pet Nat
Pét-nat to skrót od pétillant-naturel czyli „naturalne musowanie”, określający wina powstałe tzw. metodą pradawną (méthode ancestrale). Oznacza to, że nie ma tu wtórnej fermentacji – wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. Efektem tych zabiegów jest wino musujące o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykane zwykłym kapslem.
Subtelne aromaty pulpy dojrzałych owoców sadowych połączone z cytrusami stanowią o atrakcyjności tego wina. W ustach jest zrównoważone, ale nadal rześkie i energiczne, z miękkim, aksamitnym wykończeniem.
Perfekcyjnie komponuje się z lekkimi sałatami, delikatnymi rybami i owocami morza.
Pét-nat to skrót od pétillant-naturel czyli „naturalne musowanie”, określający wina powstałe tzw. metodą pradawną (méthode ancestrale). Oznacza to, że nie ma tu wtórnej fermentacji – wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. Efektem tych zabiegów jest wino musujące o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykane zwykłym kapslem.
Subtelne aromaty pulpy dojrzałych owoców sadowych połączone z cytrusami stanowią o atrakcyjności tego wina. W ustach jest zrównoważone, ale nadal rześkie i energiczne, z miękkim, aksamitnym wykończeniem. Perfekcyjnie komponuje się z lekkimi sałatami, delikatnymi rybami i owocami morza.
Winnice Quinta de Curvos położone są w dolinie z wpływami rzeki Neiva, w regionie Vinho Verde (Entre-Douro-e-Minho). Znajdują się pod silnym wpływem Atlantyku, jednocześnie czerpiąc korzyści z granitowych gleb oraz hojnej ekspozycja na słońce. To wszystko buduje niepowtarzalny charakter produkowanych tam win, które odznaczają się złożonością aromatów, świeżością, owocowym charakterem i równowagą, które to cechy są wynikiem wyselekcjonowanych odmian winorośli i ścisłej kontroli enologicznej.
Troska o środowisko to coś więcej niż postawa, to praktyka Quinta de Curvos, która kładzie duży nacisk na zrównoważenie bioróżnorodności ekosystemu winnicy. Winorośl uprawia się zgodnie z planem zintegrowanej ochrony w celu zachowania równowagi ekosystemów rolniczych. Dlatego w okresie spoczynku winorośli, traktory i herbicydy są zastępowane przez owce, co zmniejsza negatywny wpływ na środowisko.
Opis
- Kolor
- białe
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Quinta de Curvos
- Region
- Vinho verde
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 2
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 1
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- Przedział cenowy
- 70-100zł