Vale de Lobos Tinto
To intensywne i strukturalne wino, z aromatami i smakami owoców leśnych, wanilii, z nutą korzenną i aksamitnymi taninami idealnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, makaronami z sosami mięsnymi i grzybowymi, wyrazistymi serami.
To intensywne i strukturalne wino, z aromatami i smakami owoców leśnych, wanilii, z nutą korzenną i aksamitnymi taninami idealnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, makaronami z sosami mięsnymi i grzybowymi, wyrazistymi serami.
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii, niedaleko stolicy kraju – Lizbony. Posiada bogate dziedzictwo kulturowe i słynie z historycznych skarbów. Można tu znaleźć rzymskie ruiny, gotyckie zamki, manuelińskie klasztory i średniowieczne wioski na szczytach wzgórz. To jeden z najstarszych regionów w Portugalii z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Do endemicznych odmian czerwonych winorośli zalicza się: Touriga Nacional, Castelao Francés, Trincadeira Preta.
Wino produkowane jest przez rodzinną firmę założoną w latach 80-tych przez Jose Candido, która obecnie zarządzana jest przez Marianę i Rui Candido. Ich głównym założeniem i przyświecającym celem jest produkcja najwyższej jakości win w zgodzie z naturą i tradycją regionu.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Portugalia
- Producent
- Quinta da Ribeirinha
- Region
- Tejo
- Apelacja
- Tejo
- Szczep
- Castelao Frances
- Dojrzewanie wina
- 4 miesiące
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 3
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 1
- Dąb, dym, garbniki
- 2
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 50-70zł