Brunello di Montalcino "Nastagio" biologico
Brunello ma rubinową barwę z fioletowymi odcieniami. W nosie mocne, intensywne, eleganckie, z nutami dojrzałych czerwonych owoców, dobrze zrównoważonych przyprawami oraz aromatami wanilii. W ustach bardzo dobra struktura, garbniki dojrzałe i trwałe, doskonale połączone ze świeżością Sangiovese. Posmak długi, miękki i przyjemnie owocowy.
Brunello ma rubinową barwę z fioletowymi odcieniami. W nosie mocne, intensywne, eleganckie, z nutami dojrzałych czerwonych owoców, dobrze zrównoważonych przyprawami oraz aromatami wanilii. W ustach bardzo dobra struktura, garbniki dojrzałe i trwałe, doskonale połączone ze świeżością Sangiovese. Posmak długi, miękki i przyjemnie owocowy.
Brunello Nastagio jest wynikiem wielu badań prowadzonych przez ponad dwadzieścia lat przez Col d’Orcia z University of Florence. Starzenie w dębowych beczkach Tonneaux (500 litrów), a następnie w tradycyjnych dużych „botti” stanowi punkt styku tradycji z nowoczesnością, zachowując zasadniczy aspekt długowieczności. Winnica o wielkości 8ha, obsadzona Sangiovese w 2006 roku. Starzenie Nastagio odbywa się w pierwszym roku w tonneaux (5 hl) - francuskich beczkach z dębu, kolejno przebywa w dużych dębowych beczkach i ostatecznie 12 miesięcy znajduję się w butelce w kontrolowanej temperaturze.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Tenuta Col d'Orcia
- Region
- Toskania
- Apelacja
- D.O.C.G. Brunello Di Montalcino
- Szczep
- Sangiovese
- Dojrzewanie wina
- 4 lata
- Punktacja Vivino
- 4.2
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 2
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 1
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 5
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 14,5%
- Przedział cenowy
- 400-500zł