Barolo Boiolo 2013 Malvira
To bogato zbudowane wino stworzone jest wyłącznie ze szczepu Nebbiolo, pochodzącego z winnicy Boiolo w La Morra. W trakcie produkcji fermentacja i maceracja odbywają się przez 4 tygodnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa przez okres 24 miesięcy w francuskiej podwójnej beczce barrique, a następnie 12 miesięcy w butelce. W kieliszku intensywna barwa czerwonego rubinu z pomarańczowymi refleksami, intensywny, bogaty w przyprawy nos. Pełny smak ciemnych owoców jagodowych i owoców, suszonych róż i przypraw. Jest to eleganckie i trwałe wino z mocnymi taninami. Polecane do mięs pieczonych, wędlin oraz do dojrzałych serów.
To bogato zbudowane wino stworzone jest wyłącznie ze szczepu Nebbiolo, pochodzącego z winnicy Boiolo w La Morra. W trakcie produkcji fermentacja i maceracja odbywają się przez 4 tygodnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa przez okres 24 miesięcy w francuskiej podwójnej beczce barrique, a następnie 12 miesięcy w butelce. W kieliszku intensywna barwa czerwonego rubinu z pomarańczowymi refleksami, intensywny, bogaty w przyprawy nos. Pełny smak ciemnych owoców jagodowych i owoców, suszonych róż i przypraw. Jest to eleganckie i trwałe wino z mocnymi taninami. Polecane do mięs pieczonych, wędlin oraz do dojrzałych serów.
Malvira rozpoczęła produkcję w 1950 roku – zarządzana wtedy była przez Giuseppe Damonte. Był on wybitnym winiarzem ale i wizjonerem – wiedział jak z zmaksymalizować uprawę winorośli w regionie Roero. Dzisiaj posiadłość zarządzana jest przez Massimo i Roberto – synów Giuseppe, którzy odziedziczyli pasję po ojcu. Wszyscy pracownicy winnicy pomimo, że nie są rodziną z urodzenia, to tworzą wielką rodzinę Malvira. Każdy od panów przycinających pnącza po panie selekcjonujące kiście winogron pracuje w swoich obowiązkach jakby pracowali na swojej własności. Daje nam to gwarancję bardzo wysokiej jakości win produkowanych w winnicy Malvira.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Azienda Agricola Malvira
- Region
- Piemont
- Apelacja
- D.O.C.G. Barolo
- Szczep
- Nebbiolo
- Dojrzewanie wina
- 36 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 5
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 4
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 3
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 5
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 400-500zł