Chateau Tayac
Wino w kieliszku zachwyca aromatami dojrzałych czarnych owoców – jeżyn i czarnej porzeczki – uzupełnionych nutami kawy, lukrecji, cynamonu i subtelną mineralnością. Na podniebieniu jest pełne, soczyste, z doskonale zintegrowanymi taninami i długim, aksamitnym finiszem.
Świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną w ziołach, grillowaną wołowiną, stekami (np. z antrykotu lub rostbefu), a także z dojrzałymi serami o wyrazistym charakterze. Najlepiej serwować w temperaturze 17 °C – warto wcześniej przelać do karafki, aby w pełni wydobyć aromaty.
Elegancja klasycznego Bordeaux spotyka się tu z nowoczesnym podejściem do winiarstwa. Château Tayac to rodzinna posiadłość prowadzona przez czwarte pokolenie winiarzy, położona w sercu apelacji Margaux. Dzięki zastosowaniu zrównoważonej metody uprawy Cousinié, winorośle dojrzewają w idealnej równowadze z naturą, a wino wiernie oddaje charakter lokalnego terroir.
Wytwarzane głównie z Cabernet Sauvignon i Merlot z dodatkiem Petit Verdot, dojrzewa przez 10–12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z których około 35% to beczki nowe.W kieliszku zachwyca aromatami dojrzałych czarnych owoców – jeżyn i czarnej porzeczki – uzupełnionych nutami kawy, lukrecji, cynamonu i subtelną mineralnością. Na podniebieniu jest pełne, soczyste, z doskonale zintegrowanymi taninami i długim, aksamitnym finiszem.
Świetnie komponuje się z pieczoną jagnięciną w ziołach, grillowaną wołowiną, stekami (np. z antrykotu lub rostbefu), a także z dojrzałymi serami o wyrazistym charakterze. Najlepiej serwować w temperaturze 17 °C – warto wcześniej przelać do karafki, aby w pełni wydobyć aromaty.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Chateau Tayac Margaux
- Region
- Bordeaux
- Apelacja
- AOC Margaux
- Szczep
- Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
- Dojrzewanie wina
- 10-12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 5
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 2
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 4
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 5
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 200-300zł
- Pojemność
- 750 ml