Tenuta Val di Sole Pinot Grigio
Lekkie i aromatyczne Pinot Grigio o słomkowej barwie z subtelnymi złotymi i różowymi refleksami. W nosie wyczuwalne nuty jabłek, brzoskwiń i kwiatów. W ustach świeże, dobrze zrównoważone, z delikatnym, trwałym finiszem. Idealne do przystawek, owoców morza i dań śródziemnomorskich.
To wytrawne wino wywodzi się z północnowłoskiego regionu Pavia, znanego z produkcji eleganckich i świeżych białych win. Winifikacja przebiega z zastosowaniem krótkiej maceracji i łagodnego tłoczenia, a fermentacja prowadzona jest w temperaturze 20°C przez około 12 dni. Końcowy etap – butelkowanie – odbywa się w warunkach obniżonej temperatury z użyciem mikrofiltracji, co pomaga utrzymać świeżość i klarowność trunku.
Wino prezentuje się jasnym, słomkowym kolorem z delikatnymi refleksami w odcieniach złota i różu. Aromatyczne i złożone – w zapachu dominują soczyste jabłka i brzoskwinie, którym towarzyszą lekkie, kwiatowe akcenty. Smak jest harmonijny, dobrze zbalansowany, z trwałym i świeżym finiszem.
To Pinot Grigio świetnie odnajdzie się jako towarzysz przystawek, owoców morza i lekkich dań kuchni południowej Europy. Rekomendowana temperatura podania: 8–9°C.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Region
- Provincia di Pavia
- Apelacja
- IGT Provincia di Pavia
- Szczep
- Pinot Grigio
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Tytoń, kawa, czekolada
- 0
- Suszone owoce
- 1
- Dojrzałe owoce
- 2
- Konfitury, wanilia
- 1
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 3
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 0
- Piżmo, skóra
- 0
- Dąb, dym, garbniki
- 0
- alkohol
- 12%
- Przedział cenowy
- 26-50zł
- Pojemność
- 750 ml