Barbera d’Alba rosso Malvira
Odmiana winogron to w 100% Barbera d'Alba, wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej, następnie dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez 18-20 miesięcy. Czerwono fioletowy kolor. Wyczuwalne intensywne aromaty owoców - śliwki, wiśni. Znajdziemy też wiele nut przypraw i wanilii. Podawać do wieprzowiny, makaronów z czerwonym mięsem oraz pieczeni.
KOLOR: głęboki rubinowy
ZAPACH: śliwka i wiśnia
SMAK: mocny i intensywny, z nutami owocowymi i waniliowymi
FOOD & WINE PAIRING: makaron z ragù, zupa z roślin strączkowych, pieczarka, mięso wieprzowe, rostbef, grill
Winiarnia rozpoczęła produkcję w 1950 roku pod kierunkiem Giuseppe Damonte. Giuseppe był wizjonerem, rozumiejąc, że w latach 50 Roero jeszcze nie było obsadzone winnicami do maksimum, a tym samym nie osiągało potencjału uprawy winogron. Dziś majątkiem zarządzają Massimo i Roberto Damonte, synowie Guiseppe, którzy odziedziczyli zamiłowanie ojca do produkcji wina. Mimo stałego wzrostu produkcji i ekspansji na nowe rynki winnica jest nadal firmą rodzinną. Malvira korzysta bezpośrednio z zaangażowania Federiki i Patrizii Damonte, żon Massimo i Roberto, które prowadzą luksusowy hotel i restaurację z 13 pokojami. Obecnie bracia dzielą obowiązki, Massimo zarządza winnicami a Roberto piwnicą. Giacomo, syn Roberto i Patrizii, jest także częścią firmy rodzinnej. Jest on studentem enologii w szkole w Albie i planuje kontynuację rodzinnego biznesu w nowym pokoleniu.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Azienda Agricola Malvira
- Region
- Piemont
- Apelacja
- D.O.C. Alba
- Szczep
- Barbera
- Dojrzewanie wina
- 18-20 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.9
- Tytoń, kawa, czekolada
- 2
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 4
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 14%
- Przedział cenowy
- 100-150zł