Chateau Arnaud
Wino jest kompozycją w równej proporcji Cabernet Sauvignon i Merlot. Dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach dębowych, z których 15% jest nowych.
Wino posiada złożone aromaty grillowanych przypraw, czerwonych owoców i delikatnych tanin. Usta są pełne, z wciąż żywymi taninami, wyraźnie ściągające, kwaskowate. Na podniebieniu wino jest bardzo odważne, ze skoncentrowanymi owocami i długim zakończeniem. Rezultatem jest bardzo przyjemne do picia, klasyczne piękno z potencjałem do leżakowania na kolejne 10 – 12 lat.
Saint-Estèphe to jedna z najważniejszych apelacji w regionie Bordeaux, leżąca na lewym brzegu rzeki Gironde.
W tamtejszych winnicach dominują gleby gliniaste, wapienne i żwirowe. Wina stąd mają ciemną rubinową barwę, niezwykle rozbudowaną paletę aromatów, a także znane są ze swojej długowieczności.
Rodzina Arnaud jest właścicielem tej powstałej w XVIII w. posiadłości od 1951 roku. Jest to niewątpliwie jedna z najbardziej dynamicznych i przedsiębiorczych rodzin w regionie. W ciągu ostatnich dziesięcioleci ustalili i osiągnęli swoje cele polegające na optymalizacji winnicy i renowacji budynków. Serdecznie witają także klientów w swojej restauracji, a także mają piękne sale przyjęć na wesela.
Wino jest kompozycją w równej proporcji Cabernet Sauvignon i Merlot. Dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach dębowych, z których 15% jest nowych.
Wino posiada złożone aromaty grillowanych przypraw, czerwonych owoców i delikatnych tanin. Usta są pełne, z wciąż żywymi taninami, wyraźnie ściągające, kwaskowate. Na podniebieniu wino jest bardzo odważne, ze skoncentrowanymi owocami i długim zakończeniem. Rezultatem jest bardzo przyjemne do picia, klasyczne piękno z potencjałem do leżakowania na kolejne 10 – 12 lat.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Francja
- Producent
- Borderac Crus & Vins
- Region
- Bordeaux
- Apelacja
- AOC Saint-Estephe
- Szczep
- Cabernet Sauvignon, Merlot
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 4.0
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 4
- Dojrzałe owoce
- 5
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4