Dolcetto d'Alba "Bricco Bastia" biologico
Wino wyprodukowane w 100 % ze szczepu Dolcetto. Winogrona pochodzą z ponad 30 letniej winnicy w okolicach wioski Monforte d’Alba. Wino ma bardzo intensywny purpurowo-czerwony kolor. Dominują aromaty owocowe takie jak wiśnia, śliwka, jeżyna – przeplecione aromatami przypraw, czekolady i tytoniu. W smaku jest przyjemne, zrównoważone z dobrze zaznaczoną, ale nie nachalną taniną, Super smakuje z makaronami, pieczonymi czerwonymi mięsami i dojrzewającymi wędlinami.
Wino wyprodukowane w 100 % ze szczepu Dolcetto. Winogrona pochodzą z ponad 30 letniej winnicy w okolicach wioski Monforte d’Alba. Wino ma bardzo intensywny purpurowo-czerwony kolor. Dominują aromaty owocowe takie jak wiśnia, śliwka, jeżyna – przeplecione aromatami przypraw, czekolady i tytoniu. W smaku jest przyjemne, zrównoważone z dobrze zaznaczoną, ale nie nachalną taniną, Super smakuje z makaronami, pieczonymi czerwonymi mięsami i dojrzewającymi wędlinami.
Rodzinna winiarnia Conterno Fantino została założona w 1982 r. Przez Claudio Conterno i Guido Fantino. Dzisiaj uprawiają 27 hektarów winorośli i produkują tylko około 150 000 butelek na rok, z czterech odmian Nebbiolo, Barbera, Dolcetto i Chardonnay.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Conterno Fantino Azienda Agricola
- Region
- Piemont
- Apelacja
- D.O.C. Alba
- Szczep
- Dollcetto
- Dojrzewanie wina
- 8 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.5
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 3
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 1
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 100-150zł