conterno fantino

Conterno Fantino

 

Wytwórnia win Conterno Fantino została założona w 1982 r. Przez Claudio Conterno i Guido Fantino. Dzisiaj uprawiamy 27 hektarów winorośli i produkujemy około 150 000 butelek na rok, z czterech odmian Nebbiolo, Barbera, Dolcetto i Chardonnay. 

  

Przez lata do dwóch założycieli dołączyli Alda, Fabio i Elisa Fantino oraz Noemi i Matteo, którzy pełnili różne funkcje w firmie. W sumie w godzinach szczytu winnica zatrudnia około 10 osób.

 

Zrównoważony rozwój środowiska, zachowanie różnorodności biologicznej, szacunek dla ziemi i jej dziedzictwa to zasady przewodnie w naszych winnicach, które są uprawiane ekologicznie (potwierdzone certyfikatami CCPB). W celu dalszego ograniczenia naszego wpływu na środowisko, winnica w 2008 roku zaczęła wykorzystywać techniczne ulepszenia w celu oszczędzania energii, takie jak panele słoneczne, system geotermalny i wreszcie dostosowano tereny podmokłe do oczyszczania ścieków. Głównym celem win z Wytwórni Conterno Fantino jest  odzwierciedlanie własnej tożsamości poprzez: ręczny zbiór owoców do małych skrzynek; zachowanie aromatów dzięki spontanicznej fermentacji bez dodatku drożdży komercyjnych, ostrożne wykorzystanie drewna do starzenia wina oraz zredukowane do minimum stosowanie siarczynów. 

 

„Ta pozornie złożona ścieżka jest dla nas najbardziej naturalna. Nasze wino jest dzieckiem ziemi, które musi się wychowywać i dojrzewać  krok po kroku tak jak członek rodziny. Nasze wino jest jednym z nas.” 

 

Region - MENZIONI GEOGRAFICHE AGGIUNTIVE (MGA)

Strefa produkcji Barolo,która została oficjalnie wyznaczona w 1966 r. oraz przyznano jest status DOC (kontrolowana apelacja), pozostała niezmieniona do dziś i zajmuje terytorium 11 różnych miast, w tym Monforte d’Alba. Zgodnie z obecnie obowiązującymi zasadami produkcji wina Barolo, które od 1980 roku cieszy się kontrolowanym i gwarantowanym statusem jako nazwa (DOCG), musi przestrzegać następujących zasad i parametrów: 

 

Odmiana: nebbiolo 100% 

 

Maksymalna produkcja na hektar: 8 t / ha - 54 hl / ha 

Minimalne legalne starzenie : 38 miesięcy od 1 listopada roku po zbiorach, z czego 18 w drewnianych beczkach. 

Od rocznika 2010 na etykiecie może pojawić się: 

Barolo, maksymalna produkcja 8 t / ha 

Barolo z miastem pochodzenia winogrona, maksymalna produkcja 8 t / ha 

Barolo z Menzione Geografica Aggiuntiva (MGA lub Cru) 

Barolo z Vigną („winnica”), zawsze w połączeniu z Cru. Zastosowanie tego słowa „Vigna” zobowiązuje producenta do zmniejszenia zbiorów o 10%, od 8 do 7,2 ton na hektar (z 3,2 do 2,88 ton na akr). 

Aktywne filtry

To top