Bodegas Salentein

Salentein 

 

Od zawsze słyszeliśmy i byliśmy przekonani o wyjątkowych winnicach Bodegas Salentein, ich winiarniach, budynkach użyteczności publicznej i... wysokiej jakości win.

Tym razem wszystkie te elementy zostały docenione przez organizację WBV - World's Best Vineyards – która posiadłości, pracę i szereg elementów Bodegas Salentein sklasyfikowała na 9 miejscu wśród 50 najlepszych miejsc winiarskich całego świata. Uroczysta ceremonia ogłoszenia wyników odbyła się niedawno w hiszpańskiej Rioja.

 

Początki

Wizja Mynderta Pon o produkcji najwyższej klasy win 

Od samego początku niezwykły czar Doliny Uco ukształtował wizję założyciela Myndert Pon, dotyczącą produkcji najwyższej klasy win i zainspirował go, aby z Doliny Uco stworzyć światowej klasy region winiarski. W 1996 Pon przybył do Doliny Uco z zamiarem nie tylko założenia winnicy, ale także przekształcanie regionu. Jego długoterminowa i kompleksowa wizja była kluczem do transformacji regionu. To dzięki jego pasji do pracy, zamiłowania do ziemi i oddania ludziom, dwadzieścia lat później Dolina Uco stała się światowej klasy nazwą i najbardziej rozpoznawalnym regionem winiarskim Argentyny na świecie. 

Dolina Uco

Winiarnie Salentein to serce i dusza Doliny Uco - wspaniały projekt, który podbił wyobraźnię Argentyńczyków i miłośników wina z całego świata. Salentein stworzyło nową wizję jakości i charakteru dla tego niezwykłego regionu. Firma oddaje cześć oraz promuje kulturę oraz mieszkańców Doliny Uco, jednocześnie produkując wina, które odnoszą sukcesy na całym świecie. Dolina Uco to zdecydowanie przyszłość argentyńskiego wina. Wysokie wzniesienia i kamieniste gleby napływowe tworzą idealne warunki dla produkcji win światowej klasy. Od dwudziestu lat Salentein jest liderem w Dolinie Uco, oferując wyjątkową kombinację posiadłości w najbardziej rozpoznawalnych podregionach. 

Zespół winiarzy

JOSÉ GALANTE SALENTEIN’S - główny winiarz 

Dzięki ponad 40 rocznikom José Galante jest uważany za ojca nowoczesnego winiarstwa w Argentynie a wpływy Galante sięgnęły pokoleń wstecz i udoskonaliły wina argentyńskie, przenosząc je na scenę międzynarodową. Przed dołączeniem do Bodegas Salentein, pierwszego głównego producenta wina w 2010 r., Galante kierował przez ponad trzydzieści lat Grupą Catena Zapata i współpracował z wieloma międzynarodowymi konsultantami ds. wina. 

Filozofia produkcji wina winiarni Salentein jest dokładnym odzwierciedleniem filozofii Galante. Jest to w pełni zachowane całe spektrum aromatów i smaków owocowych dzięki delikatnemu procesowi produkcji wina i najnowocześniejszej technologii. Uważa on również, że dąb powinien być obecny w winie, ale bez niszczenia charakteru odmiany i terroir. Efektem końcowym są, jak to ujął, „aromatyczne, wysoce skoncentrowane wina o delikatnej teksturze taninowej, gładkie i jedwabiste oraz z trwałym finiszem, które naprawdę odzwierciedlają samą istotę Doliny Uco”. 

Znany międzynarodowy konsultant winiarski Paul Hobbs mówi: „Na początku lat 90. José Galante był moim zaufanym przyjacielem gotowym na współudział w naszym pionierskim projekcie, który wyniósł wina Malbec i wina argentyńskie na scenę międzynarodową. Jest mistrzem elegancji i mocy z bogatym repertuarem win białych jak i czerwonych. José Galante jest największym winiarzem Argentyny naszych czasów”. 

Mistrz Winiarski, Tim Atkin w argentyńskim raporcie winiarskim 2016 stawia José Galante na podium jako Legenda winiarstwa z Argentyny. 

GUSTAVO SOTO, SALENTEIN AGRONOM - „dobre wino rodzi się w winnicy” 

Jak każdy dobry menedżer winnicy, Gustavo Soto regularnie skanuje horyzont. W dolinie Uco uprawa wysokiej jakości winogron to więcej niż praca - to sposób na życie. „Na uniwersytecie, kiedy studiowałem uprawę winorośli, zacząłem zdawać sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę była dolina Uco” - mówi Soto - „Urodziłem się tutaj, ale musiałem spojrzeć na to z dystansu, aby docenić, jak jest to cudowne.”. Soto, który skupił uwagę firmy Salentein na jakość winogron, nadzoruje naturalnie zrównoważone zarządzanie winnicami i precyzyjne praktyki uprawy winorośli, aby różnorodność Teroir z Uco Valley. Dla Soto, który uważa, że „dobre wino rodzi się w winnicy”, ochrona środowiska ma zasadnicze znaczenie dla jakości wina. Zarządza winnicami tak aby zachować rodzimy ekosystem. „W tej dolinie mamy wyjątkowe warunki dla uprawy wysokiej jakości winogron - wzniesienia, odpowiednie temperatury, wspaniałe gleby i być może najlepszą wodę w Argentynie. Moim zadaniem jest upewnić się, że robimy wszystko, co w naszej mocy, aby dzięki tym warunkom otrzymać najbardziej charakterystyczne winogrona klasy premium. Kiedy ludzie piją nasze wina, chcę, żeby byli zaskoczeni - zastanawiając się, co jest takiego w tej ziemi, która stworzyła tak wspaniałe wino. I chcę, aby moje dzieci i wnuki mogły mówić to samo ”. 



SALENTEINGRAN VALLE DE UCO BLEND

Nasze ikoniczne wino Salentein Gran VU Blend wyraża terroir Valle de Uco (dolina Uco), oferując wyjątkową mieszankę odmian Malbec i Cabernet Sauvignon. To limitowane wino odzwierciedla filozofię naszego głównego winiarza José Galante, który opracował jedne z najlepszych win z Argentyny. Wraz z przedsiębiorczym i wizjonerskim duchem naszego założyciela Mynderta Pona wino to podkreśla rolę Bodegas Salentein jako pionierskiej winnicy w dolinie Uco. Winogrona odmiany Malbec pochodzą z posiadłości El Oasis z działki położonej 1200 metrów n.p.m., o glebie piaszczysto-gliniastej, a szczep Cabernet Sauvignon został starannie wybrany z rzędów na działce El Oasis Plot położonej na 1150 m n.p.m. gdzie gleba jest piaszczysta i bogata w otoczaki (ponad 80%). 



Winiarnia “LA BODEGA”

Wspaniała winiarnia, zaprojektowana zarówno pod kątem formy, jak i funkcji, w kształcie krzyża, która pozwala na niestandardowe, delikatne obchodzenie się z winogronami, zmniejszając odległość jaką wino musi pokonać między etapami produkcji. Każde ze skrzydeł to mała winiarnia z dwoma poziomami - poziom gruntu, w którym znajdują się zbiorniki ze stali nierdzewnej i francuskie drewniane kadzie służące do fermentacji i przechowywania, oraz podziemny poziom do starzenia wina w dębowych beczkach. Dwa poziomy umożliwiają przepływ wina ze zbiorników do beczek za pomocą tradycyjnego systemu przenoszenia grawitacyjnego. Cztery skrzydła zbiegają się w okrągłej centralnej komorze, która przypomina amfiteatr i została zainspirowana starożytnymi klasycznymi świątyniami. Poza funkcjonalnością kształt i materiały winiarni oddają także religijne korzenie doliny. Jezuiccy misjonarze osiedlili się tutaj w XVI wieku i uprawiali niektóre z pierwszych winnic w regionie, natomiast dzięki Starożytnym Indianom Andyjskim, których ofiary dla bogini płodności i życia były składane w wykopanych w ziemi otworach, przekształcono podziemne poziomy w pomieszczenia do starzenia wina. 

Aktywne filtry

To top