Riesling

RIESLING jedna odmiana, nieskończenie wiele możliwości

Jak można opisać tego „króla win białych”? Lekki, szlachetny, delikatnie owocowy, pełny, wonny – możliwości, jakie kryje w sobie ta odmiana są nieograniczone. Najlepiej się nim po prostu rozkoszować, np. podając go do ryb morskich, drobiu czy serów kremowych i twarogowych. Także region pochodzenia, rodzaj gleby i stopień dojrzałości w chwili zbioru ujawniają się w szerokiej gamie aromatów rieslingów: od cytrusów przez jędrne jabłka, czy dojrzałe brzoskwinie po owoce tropikalne. Często w tle odczuwalne są nuty mineralne, ziołowe lub korzenne. Tony dojrzałości i miodowe niuanse szlachetnej pleśni dodają wszechświatowi Rieslinga dodatkowy wymiar.

Ze względu na wielość wariacji smakowych Riesling zdobył pozycję najbardziej popularnej niemieckiej odmiany, która uprawiana jest we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech. W niemieckich winnicach o powierzchni ponad 23 tys. hektarów rodzi się niemal 60 procent wszystkich winogron tej odmiany na Ziemi. Palatynat i Mozela to dwa największe na świecie regiony produkcyjne Rieslingów.

Czołowe pozycje w międzynarodowych rankingach nie są rzadkością w przypadku Rieslinga, który uważany jest za tradycyjną odmianę niemiecką, choć od pewnego czasu robi także furorę na całym świecie: od Kalifornii, poprzez Afrykę Południową aż po Nową Zelandię.

 

Aktywne filtry

To top