Poggio al Tufo - Tommasi Family
POGGIO AL TUFO
Firma Tommasi została założona w 1902 roku. Początkowo funkcjonowała jako małe, winne gospodarstwo dziadka Giacomo, lecz na przestrzeni lat rozwinęła się w największą rodzinną posiadłość w Valpolicella Classico, prowadzoną przez czwartą generację rodziny.
Tommasi Family Estates reprezentuje rodzinny projekt mający na celu produkcję doskonałych win w najbardziej znanych włoskich regionach. Od 1997 r. czwarta generacja winiarzy wzbogaciła swoje posiadłości wybierając wybitne terroir poza granicami Valpolicella Classica. Nieruchomości Tommasi rozciągają się na 570 hektarach w czterech najlepszych włoskich regionach winiarskich:
Poggio al Tufo to pierwszy historyczny projekt rodziny Tommasi poza granicami regionu Valpolicella Classica. To historia fascynujących toskańskich terroirów, w których Tommasi rozpoczął ambitny projekt: tworzenie wysokiej jakości win, które doskonale reprezentują niezwykłe walory Maremma Toscana. Gładkie i stylowe wina, które wiernie odzwierciedlają słońce i wyjątkową duszę tej krainy.
W roku 1997 rodzina Tommasi kupiła posiadłość Rompicollo w Pitgliano (prowincja Grosseto), bardzo ważnym miejscu etruskim w sercu Maremma Toscana, dając początek projektowi "Toskania": POGGIO AL TUFO. Posiadłość składa się z 66 hektarów winnic położonych na wulkanicznej glebie na wysokości 350 metrów nad poziomem morza. Po bardzo drobiazgowej analizie gleby i klimatu, posiadłość została ponownie obsadzona wybranymi klonami tradycyjnych i międzynarodowych odmian winogron. Tenuta Rompicollo obejmuje wiejskie i przytulne gospodarstwo agroturystyczne, będące wynikiem starannej konserwatywnej renowacji istniejących budynków.
Kilka lat później projekt został poszerzony o nabycie Doganella Estate, 24 hektarów w całości poświęconych ekologicznej kolekcji winorośli z pełnym poszanowaniem środowiska i przyrody, oraz Scansano Estate, z 80 hektarami winnic i starodawnymi dębami w sercu strefy DOC Morellino.