La Chablisienne

La Chablisienne

Od 1923 roku w Chablis, w Burgundii trwa nieprzerwanie współpraca i troska winiarzy współpracujących z marką La Chablisienne, dzięki której powstają wina opierające się upływowi czasu. 

Historia

Historia rozpoczęła się w 1923 roku kiedy pod kierownictwem Abbé Balitranda wielu producentów wina postanowiło połączyć siły, aby lepiej stawić czoła trudnościom gospodarczym tamtych czasów. Razem, w sercu winnicy Chablis w Burgundii, stworzyli spółdzielnię winiarską, gdzie do połowy lat 50-tych jej członkowie dostarczali produkty do La Chablisienne, która była wówczas odpowiedzialna za sprzedaż win głównie hurtownikom. Jednak La Chablisienne chciała pójść znacznie dalej i stworzyć własny styl. Zdecydowano więc, że zbiory będą dostarczane w postaci moszczu. Dało to marce całkowitą kontrolę nad procesami winiarskimi oraz stałą wymianę informacji między producentami, a technologami, a także powiazanie jakości moszczu z parcelami, skąd pochodziły winogrona oraz zapewnienie najlepszego nadzoru technicznego. 

Dzięki prawdziwemu duchowi pionierów, La Chablisienne nigdy nie przestała stawiać czoła wielu wyzwaniom w obszarach tak różnorodnych, jak uprawa winorośli, winiarstwo czy zasoby ludzkie i marketing. Jest to wynik drobiazgowej pracy i zaangażowania wszystkich tworzących wina, które z upływem czasu stają się coraz lepsze. 

Położenie

W połowie drogi między Paryżem a Beaune, znajduje się Chablis- złota brama do win Burgundii. Winnica o powierzchni 5500 hektarów leży na Brzegu rzeki Serein i obejmuje prawie dwadzieścia wsi. 

Winnica

Winnica Chablis jest jedną z najstarszych we Francji. Z czasem dobra reputacja jej win białych produkowanych z winogron Chardonnay rozprzestrzeniła się na wszystkie cztery strony świata. Leżące na obu brzegach rzeki Serein winnice obejmują siedemnaście wiosek. Niepowtarzalny charakter win wywodzi się głównie z gleby z wieku Kimerydu, której osady składają się głównie z dużych ilości małych skamieniałych ostryg zwanych ostrea virgula. Ta wyjątkowa gleba, którą można znaleźć tylko w kilku innych miejscach na świecie, nadaje terroir mineralności, finezji i niezrównanej tonacji krystalicznej. 

Chablis - Jedyna wyjątkowa odmiana Chardonnay

Niezwykłą renomę wina Chablis zawdzięczają wyjątkowej odmianie winogron: Chardonnay. I to właśnie w Burgundii, na przestrzeni wieków jego jakość stała się synonimem najbardziej ekstrawaganckich win. W dolinie Serein, na wzgórzach Chablis, przez lata rozwijała ona idealną harmonię ze swoim terroir zapoczątkowaną przez mnichów z Citeaux, którzy założyli opactwo Pontigny w XII wieku i rozpowszechnili przodka obecnej odmiany winorośli Chardonnay. Praca tych mnichów jest niezbędna do zrozumienia dzisiejszego wina. Długi wybór wyjątkowych parceli, selekcjonowanie i rozmnażanie najlepszych roślin, doskonalenie najbardziej odpowiednich metod uprawy winorośli i eksperymentowanie z różnymi technikami produkcji wina; taki był ogromny wkład mnichów w uprawy winorośli w Burgundii. I właśnie całe to dziedzictwo znajdujemy dzisiaj w La Chablisienne. 

Nasze terroir

Terroir Chablisienne są odzwierciedleniem tych z winnicy Chablis. Są tam gleby głównie z wieku Kimerydu, z naprzemiennymi marglami i wapieniami ze złożami małych skorupiaków, które nadają winom Chablisienne wspaniałą osobowość, cechującą się charakterystyczną mineralnością. Ponieważ każda parcela jest precyzyjnie zlokalizowana i wytyczona, otrzymujemy z niej wyjątkowe wina, z których każde ma swój charakter i zdolność do ewoluowania i rozwoju. I tak, Petits Chablis są idealne po upływie jednego do trzech lat, Chablis potrzebuje od dwóch do pięciu lat a z kolei Chablis Premiers Crus i Chablis Grands Crus to wina o prawdziwym potencjale dojrzewania, wymagające pięciu do dziesięciu lat. W każdym z tych win znajdziemy odzwierciedlenie parceli, z której pochodzi winorośl i klimatu jaki na niej panuje. 

Aktywne filtry

To top