Brotte

Założona w 1931 roku, w miejscowości Châteauneuf-du-Pape, przez rodzinę Brotte, firma winiarska oferuje wysokiej jakości wina z różnych zakątków Doliny Rodanu, które są godne uwagi przede wszystkim ze względu na swą owocowość, wyjątkową gładkość i wielką finezją. Laurent Brotte, który jest przedstawicielem czwartego pokolenia rodziny Brotte wraz ze swoją żoną Christine, prowadzą winnice i produkują wina, poświęcając swoją pasję i wiedzę ulubionej odmianie winogron - królowi z południa Rhône Valley - Grenache.

Wyjątkowe gleby, odpowiednia ekspozycja winnic do słońca i ciepły klimat sprzyjają uprawie szczepów Grenache, z których powstają skoncentrowane wina ze sprężystymi taninami. Zbiory winogron w ich optymalnej dojrzałości, tradycyjna winifikacja lub wybór win, które są bogate, świeże, z wyrazistymi garbnikami, starzejących się głównie w 100-letnich kadziach dębowych, ujawniają kwintesencję i różnorodność aromatów Grenache (owocowość i przyprawy), wyjątkową gładkość i finezję oraz subtelne taniny. Inne odmiany winogron takie, jak Syrah ze swoją świeżością oraz Mourvèdre i jego struktura, dopełniają i harmonizują się z Grenache.

W wyniku przedsiębiorczości rodziny Brotte, wina z ich posiadłości są dostępne w ponad 100 krajach a ich sprzedaż ciągle wzrasta. Jakość tych win jest doceniana przez najlepszych degustatorów na całym świecie. Robert Parker docenia owocowość, teksturę, równowagę oraz prowansalski charakter, natomiast Gault & Millau – wpływowy francuski przewodnik gastronomiczny - przyjemność owoców.

Potwierdzeniem aspiracji Laurent Brotte’a w dążeniu do dalszego rozwoju firmy w zgodzie z naturą, są uzyskane w 2014 roku certyfikaty "Terra Vitis" dla posiadłości rodzinnych położonych wokół miejscowości Châteauneuf-du-Pape, Cairanne i Laudun.

Aktywne filtry

To top