Wina z Maule valley

Maule Valley to region produkujący wino w centralnej dolinie Chile. Według chilijskiego systemu apelacji region ten jest prawnie zdefiniowany oznaczeniem geograficznym DO. Jest to oznaczenie używane do identyfikacji miejsca uprawy winogron. Obszar doliny znajduje się 250 km (155 mil) na południe od Santiago, stolicy Chile i stanowi część regionu Central Valley. Jest to jeden z największych regionów uprawy winorośli w Chile, a także jedna z najstarszych i najbardziej zróżnicowanych dolin w kraju.

Wielkość regionu pozwala na istnienie różnych mikroklimatów odpowiednich zarówno dla win czerwonych, jak i białych, choć najbardziej znany jest z mocnego Cabernet Sauvignon oraz aromatycznych i pikantnych win Carménère. Na tym obszarze przeważają gleby bogate i wulkaniczne, chociaż niektóre części doliny mają różne typy gleb, jak na przykład na obszarze Empedrado, gdzie dominują gleby łupkowe.

Dolina Maule była jednym z pierwszych obszarów w Chile, gdzie posadzono winorośl, a jej historia uprawy winorośli sięga początków kolonizacji. Dolina była pierwotnie znana z ilości bardziej niż z jakości swoich win, ale w ostatnich latach ponownie przyciągnęła uwagę. Od połowy lat 90. wprowadzane są nowe technologie, które pozwalają regionowi poprawić jakość swoich win. Mimo to, niektóre ze starych technik Maule przetrwały, a region szybko staje się znany z 70-letnich winorośli Carignan, które są wykorzystywane do produkcji miękkich, ziemistych czerwonych win o bogatym smaku śliwki i czarnych owoców.

Maule leży na południowym krańcu Doliny Środkowej i jest jednym z najchłodniejszych obszarów produkcji wina w Chile, chociaż rzeka Maule płynąca ze wschodu na zachód delikatnie ociepla klimat. Rzeka dostarcza również różnych typów gleb aluwialnych występujących w regionie, w tym granitu, czerwonej gliny, gliny i żwiru. Na zboczach, na których rosną winorośl, gleby są swobodnie przepuszczalne i bardziej żyzne na dnie doliny.

Wiele hektarów jest uprawianych ekologicznie i od dziesięcioleci jest certyfikowane jako ekologiczne. Dolina Maule produkuje dobrej jakości wina codziennego użytku o jakości, która przez lata ulegała poprawie. Istnieją również uprawiane na sucho winnice, które produkują naturalnie zrównoważone mieszanki pól Carignan, Cabernet Sauvignon, Malbec i innych jeszcze nie zidentyfikowanych odmian. Nowsze plantacje to Merlot, Cabernet Franc i Carménère z jasną kwasowością i soczystymi nutami owocowymi.

Aktywne filtry

To top