Wina z regionu Wachau

Wachau to jeden z najbardziej uznanych i znaczących regionów winiarskich w Austrii, specjalizujący się w wytrawnych winach z Riesling i Grüner Veltliner. Położony w Dolnej Austrii wzdłuż Dunaju, na zachód od Wiednia i Krems an der Donau, jest jednym z najbardziej wysuniętych na zachód regionów produkujących wino w Austrii, z zaledwie kilkoma rozproszonymi nasadzeniami w Tyrolu położonym dalej na zachód. Podczas gdy większość Austrii stosuje systemy klasyfikacji wina oparte na dojrzałości i wadze zbiorów, które są podobne do niemieckiego systemu klasyfikacji wina, wina z Wachau mają unikalny system klasyfikacji. Trzy poziomy klasyfikacji wina Wachau obejmują Steinfeder dla win o zawartości alkoholu do 11,5%, Federspiel dla win między 11,5-12,5% i Smaragd, które muszą mieć co najmniej 12,5% poziomu alkoholu. Pomimo swojej renomy, Wachau to mały region winiarski, który zwykle stanowi tylko około 3% produkcji wina w Austrii.

Granice Wachau to tradycyjnie dolina Dunaju pomiędzy wioską Melk i Krems. Wraz z Kremstal i Kamptal, Wachau jest jednym z najchłodniejszych regionów winiarskich w Austrii. Klimat Wachau jest pod wpływem zbiegu kilku systemów pogodowych, w tym chłodnego, wilgotnego powietrza z lasów Waldviertel na północnym zachodzie z cieplejszym powietrzem napływającym ze wschodu od Niziny Panońskiej. Stwarza to klimat kontynentalny z wyraźnymi dobowymi wahaniami temperatury, które obejmują dramatyczny spadek temperatur w nocy. Wraz z łagodzącym wpływem Dunaju, Wachau ma makroklimat, który obejmuje stałą cyrkulację powietrza i ciepła, co pozwala na gromadzenie się cukrów i związków fenolowych w ciągu dnia, ale kwasy i aromaty są zachowane w chłodniejsze noce. W ten sposób powstają białe wina, które mają wysoką zawartość ekstraktu i kwasowości. Nawadnianie jest często konieczne w szczytowych miesiącach sezonu wegetacyjnego, kiedy roczne sumy opadów spadają poniżej 500 mm. 

Gleby winnic w Wachau są zróżnicowane, ale składają się głównie z wychodni skalnych z okazjonalnymi warstwami lessu. Geografia regionu charakteryzuje się stromymi, skalistymi brzegami rzek (tak stromymi jak te w Mozeli i Côte-Rôtie), na których winnice ciągnęły się tarasowo na zboczach. Wyżej na wzgórzach gleby są bogate w złoża żelaza i zawierają mieszanki gnejsów, granitów i łupków. Bliżej rzeki i na bardziej płaskich równinach rozsianych po całym regionie, gleba jest bardziej aluwialna z lessem, piaskiem i żwirem. Sercem dzielnicy Wachau jest Vinea Wachau Nobilis Districtus, która obejmuje pas winnic rozciągający się 20 km od zachodniego krańca Schwalllenbach wzdłuż Dunaju przez Spitz, Weissenkirchen, Dürnstein, Loiben i wreszcie do Mautern. W Wachau znajduje się ponad 900 nazwanych winnic.Wśród miejsc, które mogą pojawić się na etykietach win z Wachau, najbardziej znane są Loibenberg, Kellerberg, Achleiten, Klaus i Singerriedel.

W Wachau znajduje się ponad 1350 hektarów winnic, w których najczęściej uprawia się Grüner Veltliner. Obszar ten jest również dobrze znany z Rieslingów, które noszą charakterystyczne znamiona swojego terroir w profilu aromatu i smaku. Inne odmiany uprawiane w Wachau to Chardonnay (czasami nazywane Feinburgunder), Neuburger, Gelber Muskateller, Pinot blanc, Traminer i Sauvignon blanc. Riesling jest często sadzony w najlepiej zlokalizowanej winnicy, na stromych zboczach gnejsowych w pobliżu rzeki, podczas gdy Grüner Veltliner rozwija się na lessach i piasku dolnych brzegów. Wina rzadko, jeśli w ogóle, są poddawane nowej fermentacji dębowej lub malolaktycznej i są zazwyczaj produkowane w pełniejszym stylu, z wyższym ekstraktem, który jest bardziej podobny do win alzackich niż ich niemieckich odpowiedników.

Aktywne filtry

To top