Wina z regionu Mendoza

W środkowo-zachodniej części terytorium, u podnóża pasma górskiego Andów, Mendoza posiada 75% wszystkich winnic w Argentynie i największą liczbę winnic w kraju. To sprawia, że ​​jest to najważniejsza prowincja winiarska i jeden z głównych ośrodków produkcyjnych na świecie.

W regionie Mendoza znajdują się najwyższe szczyty Andów, jak na przykład Aconcagua. Obecność Andów, które stanowią barierę dla wilgotnych wiatrów Pacyfiku, w połączeniu z odległością od Oceanu Atlantyckiego, kształtują klimat, tworząc idealne warunki do uprawy winorośli. Wysokość nad poziomem morza, klimat kontynentalny, niejednorodność gleb i topnienie śniegu są kluczowymi czynnikami produkcji doskonałych win, które przyczyniają się do znaczącej tradycji winiarskiej.

Terytorium Mendozy można podzielić na pięć dużych podregionów, które nadają odmianom ich szczególne cechy: Valle de Uco GI, połączony przez departamenty Tunuyán, Tupungato i San Carlos; Primera Zona, która obejmuje departamenty Luján de Cuyo i Maipú; oaza północna (Lavalle i Las Heras), wschodnia (San Martín, Rivadavia, Junín, Santa Rosa i La Paz) i południowa (San Rafael, Malargüe i General Alvear), obejmująca praktycznie całą geografię prowincji.

Wysoki stopień rozwoju uprawy winorośli, w połączeniu z nowymi badaniami wspieranymi przez pokolenie niestrudzonych producentów, doprowadził do identyfikacji mikroregionów o różnych terroir, co odzwierciedla zróżnicowany charakter argentyńskiej uprawy winorośli. Ta jakość jest najbardziej doceniana w Malbec.

Mendoza jest dominującym regionem, jeśli chodzi o produkcję odmiany Malbec, jest tam bowiem 20% całkowitej powierzchni upraw Malbec w kraju. Wśród dominujących odmian wyróżniają się również Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, a także różowe odmiany „criolla” (Cereza i Criolla Grande).

Aktywne filtry

To top