Poggio al Tufo Rompicollo
Sangiovese i Cabernet Sauvignon to dwa szczepy o różnym pochodzeniu, ale w Toskanii bardzo często znajdują szczęśliwy mariaż, jak widać po kilku łykach tego Rompicollo, z którego wyłania się silna osobowość i wyrafinowanie.
Sangiovese i Cabernet Sauvignon to dwa szczepy o różnym pochodzeniu, ale w Toskani bardzo często znajdują szczęśliwy mariaż, jak widać po kilku łykach tego Rompicollo, z którego wyłania się silna osobowość i wyrafinowanie.
W roku 1997 rodzina Tommasi kupiła posiadłość w Pitgliano, dając początek projektowi "Toskania": POGGIO AL TUFO. Jest to pierwsza posiadłość rodziny Tommasi poza granicami Valpolicella Classica. Winogrona tak są starannie wyselekcjonowane, aby reprezentowały tylko najlepsze cechy terroir, wino dojrzewa powoli przez rok w dębowych beczkach, zanim zostaną butelkowane. Etykieta, która błyszczy magią toskańskiej Maremmy, stworzona została przez mistrza w hołdzie dla Toskanii.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Poggio al Tufo - Tommasi Family
- Region
- Toskania
- Apelacja
- I.G.T. Maremma Toscana
- Szczep
- Sangiovese, Cabernet Sauvignon
- Dojrzewanie wina
- 12 miesięcy
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 0
- Masło, orzechy
- 0
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 0
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 3
- alkohol
- 13%
- Przedział cenowy
- 100-150zł