Langhe Nebbiolo "Ginestrino" biologico
Nebbiolo jest uważane za jedną z najszlachetniejszych odmian winogron, dającą ciemne, taniczne, bogate w alkohol i długowieczne wina cenione przez kolekcjonerów.
Aromaty typowe dla szczepu to wiśnia, jeżyna, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, trufle, ziemia. Starzenie w beczce odpowiada za akcenty wanilii, dymu i smoły. Dalsze leżakowanie w butelkach dodaje akcenty skóry, cedru i tytoniu.
Wino produkowane jest z selekcjonowanych, organicznych i ręcznie zbieranych winogron szczepu Nebbiolo. Proces fermentacji alkoholowej i maceracji moszczu ze skórkami winogron zachodzi w kadziach stalowych przez 6-8 dni. Następnie wino leżakuje w rocznych beczkach z dębu francuskiego przez 10 miesięcy i kilka tygodni w butelce, zanim trafi do sprzedaży.
Roczna produkcja wynosi do 35 000 butelek.
Aromaty typowe dla szczepu to wiśnia, jeżyna, rodzynki, zioła, anyż, lukrecja, trufle, ziemia. Starzenie w beczce odpowiada za akcenty wanilii, dymu i smoły. Dalsze leżakowanie w butelkach dodaje akcenty skóry, cedru i tytoniu.
Nebbiolo jest uważane za jedną z najszlachetniejszych odmian winogron, dającą ciemne, taniczne, bogate w alkohol i długowieczne wina cenione przez kolekcjonerów. Żaden inny szczep nie wynagradza tak szczodrze cierpliwości wykazanej podczas dojrzewania wina w piwnicy, bowiem może ono rozwijać się nawet przez dziesięciolecia. W młodości wina są niezwykle garbnikowe i z dużą ilością kwasowości, z czasem ukazują całą swoją niezwykłą złożoność.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Conterno Fantino Azienda Agricola
- Region
- Piemont
- Apelacja
- DOC Langhe
- Szczep
- Nebbiolo
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 4
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 2
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 3
- Minerały
- 1
- Ściółka leśna, fiołki
- 2
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- Przedział cenowy
- 150-200zł