Cannonau di Sardegna Marco Zanatta
Wino z Sardynii wytwarzane w 100% z odmiany Cannonau, o aromacie płatków róż, fiołków i śliwek. W smaku treściwe o jedwabistej konsystencji, miękkich taninach, nutach jeżyn, wiśni i przypraw. Dobrze komponuje się z potrawami z makaronu, grillowanym mięsami, salami i serami.
Wino z Sardynii wytwarzane w 100% z odmiany Cannonau, o aromacie płatków róż, fiołków i śliwek. W smaku treściwe o jedwabistej konsystencji, miękkich taninach, nutach jeżyn, wiśni i przypraw. Dobrze komponuje się z potrawami z makaronu, grillowanym mięsami, salami i serami.
Grenache jest odmianą winogron, z których produkowane są wina czerwone. Czwartą na świecie pod względem wielkości upraw, których powierzchnię szacuje się na 240 000 ha. We Francji jest nazywana także Grenache Noire, w Hiszpanii Garnacha, a na Sardynii Cannonau.
Opis
- Kolor
- czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Kraj
- Włochy
- Producent
- Marco Zanatta - Schenk Holding
- Region
- Sardynia
- Apelacja
- D.O.C. Sardegna
- Szczep
- Cannonau (Grenache)
- Punktacja Vivino
- 3.8
- Tytoń, kawa, czekolada
- 3
- Suszone owoce
- 3
- Dojrzałe owoce
- 4
- Konfitury, wanilia
- 2
- Masło, orzechy
- 1
- Tropikalne owoce
- 0
- Warzywa, zielone owoce
- 3
- Cytrusy, kwaśne owoce
- 4
- Minerały
- 2
- Ściółka leśna, fiołki
- 3
- Piżmo, skóra
- 3
- Dąb, dym, garbniki
- 4
- alkohol
- 13,5%
- Przedział cenowy
- 70-100zł